Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da se ne zaboravi i nikada više ne dogodi: U Splitu održan mimohod za žrtve genocida u Srebrenici

Preuzmite sliku

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen je jučer mimohodom središtem Splita i polaganjem ruža u more sa splitske Rive. I 26. godina nakon ovog strašnog događaja, misao i poruka kolone je ista – da se ne zaboravi i nikada, nikome više ne dogodi.

Sa Trga Gaje Bulata, otkuda je krenuo ovogodišnji mimohod sjećanja, odaslane su poruke mira, sloge i nade za sve majke, očeve, braću i sestre nedužnih žrtava genocida u Srebrenici. Među sudionicima mimohoda, kojeg tradicionalno organizira Koordinacija bošnjačkih organizacija u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskom općiini, bili su i gradonačelnik Splita Ivica Puljak te njegov zamjenik Bojan Ivošević, piše Dalamtinski portal.

“Uvijek smo ondje gdje su stradali nedužni. Tužna su to okupljanja diljem BIH i Hrvatske. U našim su srcima i Vukovar i Srebrenica. Tužni smo jer pravda teško dolazi, a preživjeli i obitelji traže da budemo uz njih u traženju tijela njihovih najmilijih, u traženju pravde. Ponosni smo da nema ni jednog osvetničkog čina, ponosni smo što smo ostali ljudi. Danas šaljemo poruku budućnosti bez rata i ubijanja”,  poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije bošnjačkih organizacija Grada Splita i Splitsko-dalmatinske općine i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj općini.

Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionale manjine Grada Splita i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Splita, pročitao je okupljenima isječak knjige potresnog svjedočanstva preživjelog svjedoka genocida, Hasana Hasanovića.

U splitskom mimohodu sudjelovao je i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske općibe Stipe Čogelja, te predstavnici političkog i društvenog života grada, udruga i civilnog društva. Tužna godišnjica večeras se također biti obilježena projekcijom Cvijeta Srebrenice s porukom ‘Ne zaboravi Srebrenicu’ na bedemu Priuli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,