Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Crnoj Gori će za pet godina nedostajati 300 hiljada kvadratnih metara plaža

Crnoj Gori će u narednih pet godina nedostajati 300.000 kvadratnih metara plaža za glavnu sezonu, navodi se u Programu unaprijeđenja morskog dobra.

U studiji koju su izradili konzorcijum zagrebačkih kompanija Hotelsko i destinacijsko savjetovanje, Urbanistički institut i Proficiscor, kao i Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu iz Opatije, navodi se da je crnogorski obalni pojas površine 58 kvadratnih kilometara i 2.540 kilometara kvadratnih akvatorijuma zakonom definisan kao zona morskog dobra, koja uživa posebnu zaštitu.

“Za kupanje i rekreaciju koristi se oko 270 hektara, koje čini 52 kvadratna kilometra prirodnih plaža i 100 kupališta nastalih izgradnjom ili adaptacijom sa procijenjenim kapacitetom od 300 hiljada istovremenih kupača”, navodi se u programu urađenom za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, piše Pobjeda.

Plaže Crne Gore već danas su, kako je saopšteno, manjeg kapaciteta u odnosu na potražnju.

“Čak i da realni smještajni kapaciteti ne odstupaju bitno od registrovanih, primjenom normalnih standarda od pet kvadrata po korisniku, može se procijeniti da će Crnoj gori u narednih pet godina nedostajati minimum 300.000 kvadrata plaža u glavnoj sezoni”, procjenjuje se u studiji.

Ta procjena uključuje dodatnih 183.000 kvadratnih metara plaža koje su u procesu privođenja svrsi, ali nisu poznati precizni podaci ili metodološki utemeljene procjene gdje još mogu da se naprave plaže.

Što se tiče pritiska na obalni prostor u smislu korištenja plaža, on nije jednak. Veliki pritisak je u sjevernim obalnim opštinama zbog nepristupačne obale, kao i u Budvi zbog velikog udjela turističkog prometa, a posebno je povoljan u Ulcinju.

Pored manjka prostora za plaže u programu se navode i drugi problemi morskog dobra, koji se odnose na broj turista, preopterećenost centralnih gradskih zona i zauzetost zaleđa plaža sadržajima koji nisu ni nužni, ni korisni. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje