Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crnogorski premijer i sedam ministara kažnjeni sa po 500 eura

Preuzmite sliku

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i sedam ministara prekršili su Zakon o sprečavanju korupcije jer nisu prijavili sve prihode i imovinu, utvrdila je nadležna Agencija.

Agencija za sprečavanje korupcije izdala je prekršajne naloge kojima su ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kažnjeni novčanim kaznama u iznosu od po 500 eura.

Istim iznosom kažnjeni su i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka javne uprave Tamara Srzentić, kao i ministar ekologije Ratko Mitrović.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u izvještajima o prihodima i imovini dostavi tačne i potpune podatke, a za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

S obzirom na to da su im izdati prekršajni nalozi, izrečena im je najniža novčana kazna.

Ministar Milatović je poručio da ga raduje “buđenje” institucija u Crnoj Gori, uključujući i Agenciju za sprečavanje korupcije, “iz dugogodišnjeg zimskog sna”, pojasnivši da je kažnjen zbog neprijavljivanja akcija vrijednih 49 eura, kao i automobila koji je, u međuvremenu, ustupio majci.

“Cijenim ulogu Agencije u društvu koje je od strane relevantnih međunarodnih partnera u prethodnom periodu ocijenjeno kao sistemski koruptivno. Ali ko radi, taj i griješi”, napisao je Milatović.

Nezadovoljan odlukom ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić napisao je da Agencija za sprečavanje korupcije nastavlja borbu protiv neistomišljenika predsjednika Mila Đukanovića.

“Radujem se usmenoj raspravi pred Agencijom zbog neprijavljivanja imovine vrijedne manje nego kazna od 500 eura”, naveo je Bojanić.

Kršenje Zakona odnosi se na imovinske kartone koji su premijer i ministri dostavili Agenciji u roku od 30 dana po stupanju na javnu funkciju.

Vlada Zdravka Krivokapića izabrana je 4. decembra, čime je prekinuta 30 godina duga vladavina Demokratske partije socijalista. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,