Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Zbog lažnih vijesti prazne se trgovine

Preuzmite sliku

Police trgovina gotovo su poluprazne u četvrtak u Crnoj Gori gdje je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa iako još nijedan slučaj nije zabilježen u toj državi.

U želji da smiri napetosti ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušava uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

“Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe”, priopćila je Sekulić.

I iz velikih trgovinskih lanaca pozivaju građane da ne paničare, jer su im skladišta popunjena.

Istodobno, državne institucije Crne Gore pokušavaju utvrditi porijeklo dezinformacija koje su u srijedu izazvale rast panike među stanovništvom, a uglavnom su se širile putem društvenih mreža.

“Prema informacijama kojim raspolažem nadležni utvrđuju porijeklo tih dezinformacija i autori će biti zakonski kažnjeni“, priopćila je ministrica Sekulić.

Crna Gora je zasad jedina država u Evropi koja još nema potvrđen slučaj zaraze koronavirusom i upravo iz tog razloga jučer se društvenim mrežama proširila lažna vijest da crnogorska vlast krije slučajave zaraze.

Ministar zdravstva Kenan Hrapović pozvao je građane da ne nasjedaju na takve dezinformacije ističući da je rizik od pojave koronavirusa u Crnoj Gori i dalje visok i da će, ako se utvrdi, crnogorska javnost biti odmah obaviještena.

Institut za javno zdravlje Crne Gore pozvao je građane da prate saopćenja zdravstvenih vlasti.

“Ne podliježite pritiscima i izmišljenim informacijama i dozvolite zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao. Onoga trenutka kada se otkrije prvi slučaj – javnost će odmah biti obaviještena”, saopćeno je, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje