Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Vrućine ispraznile podgoričke ulice

Preuzmite sliku

Talas visokih temperatura, koji je ovih dana zahvatio Zapadni Balkan, danas se posebno osjeća u glavnom gradu Crne Gore. Ulice Podgorice skoro su prazne, a oni koji se zateknu na ulici, osvježenje traže na gradskim česmama, javlja Anadolu Agency (AA).

U Podgorici je danas u 14 časova izmjerena temperatura od 33 stepena Celzijusa, što Podgoricu danas svrstava među najtoplije gradove Evrope.

Trg nezavisnosti, koji je inače frekventan u ovo doba godine, danas je prazan. Takođe, Hercegovačka ulica danas je usljed velikih vrućina bila prazna, a u baštama podgoričkih lokala može se vidjeti tek po koji gost.

Institut za javno zdravlje (IJZ) izdao je upozorenje, u kome se ukazuje da treba izbjegavati boravak na suncu i izlazak od 10 do 17 sati. Savjetuju su da boravišne prostorije treba provjetravati tokom noći, a danju zatvoriti prozore i spustiti zaštitne roletne.

Preporučuje se građanima da izbjegavaju težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana. IJZ je savjetovao tokom toplih dana unošenje dovoljne količine tečnosti, ali i izbjegavanje alkohola, gaziranih, zašećerenih i previše rashlađenih napitaka. Preporučuje se tuširanje i kupanje više puta u toku dana mlakom vodom.

Kada je u pitanju ishrana, treba, kako savjetuju iz IJZ-a, jesti češće, manje obilne i lagane obroke.

“Jedite dovoljno svježeg, dobro opranog voća i povrća. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i slatkiše”, preporučuju iz IJZ.

Što se tiče odjeće, treba nositi svijetlu i komotnu odjeću, od prirodnih materijala.

Toplo vrijeme i visoke temperature u Crnoj Gori najavljuju se i za naredne dane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,