Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Utvrđen Prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola

Preuzmite sliku

Vlada Crne Gore je utvrdila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, pola godine pošto većinu u parlamentu nije dobio njen prethodni prijedlog o tome.

“Afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim standardima i zaštita od diskriminacije nastavak su aktivnosti Vlade na unapređenju ljudskih prava i smanjenja stepena diskriminacije i nejednakosti LGBTI osoba”, saopštila je Vlada Crne Gore.

Dok prijedlog tog zakona još nije objavljen, saznaje se da je jedina promjena u rokovima za sprovođenje budućeg zakona.

U julu su u Skupštini Crne Gore protiv tog zakona bili poslanici manjinskih stranaka.

Za taj zakon tada nije glasala ni opoziciona Socijaldemokratska partija, jer je bojkotovala sjednicu iz svojih razloga, te je potom pozvala Vladu da ponovo predloži zakon i najavila da će glasati za njega. Zato se sada očekuje da bi taj propis mogao dobiti potrebnu većinu.

Vladin tadašnji zakon je predviđao da LGBT osobe imaju ista prava kao heteroseksualni parovi.

Prijedlog zakona ne sadrži izričitu odredbu da gay osobe mogu da usvajaju djecu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o djeci jednog od partnera.

Prijedlogom je bilo predviđeno i da LGBT osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da se zajedno brinu o djeci, ali i obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Bilo je predviđeno i da partner koji nije roditelj djeteta, mora da izdržava djecu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to.

Obaveza partnera bi postojala i poslije smrti roditelja djeteta.

Prijedlogom zakona je bilo predviđeno da se partneru gay osobe koja ima dijete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada djetetu prijeti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dijete. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,