Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora rekorder u Evropi po broju zaraženih na sto hiljada stanovnika: Sahrana Amfilohija bila žarište zaraze

Preuzmite sliku

U Crnoj Gori bilježi se rekordna stopa dnevno zaraženih na svakih 100.000 stanovnika i zauzima treće mjesto u svijetu, piše italijanski Corriere Della Sera.

Pretpostavljaju da je to zbog nedavne sahrane mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u Podgorici kojoj je prisustvovalo više hiljada građana.

Njegova sahrana postala je žarište zaraze, jer su građani ljubili tijelo pokojnika, nisu nosili maske i nisu držali distancu. Na toj sahrani je bio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je umro u petak, a juče su na njegovoj sahrani u Beogradu viđene slične scene kao u Podgorici.

Ali od proljeća je Crna Gora epicentar infekcija: Danas je druga zemlja u Evropi po broju novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, a treća u svijetu.

Taj italijanski list podsjeća da je još maju hapšeno osam pravoslavnih  sveštenika zbog nepoštovanja mjera protiv covida. Srpska pravoslavna crkva negirala je postojanje virusa korona.

Najupečatljiviji slučaj zabilježen je u Podgorici 1. novembra na sahrani mitropolita Amfilohija, koji je preminuo u 82. godini od posljedica covid-19. Njegovoj sahrani prisustvovali su predstavnici nove vladajuće većine u Crnoj Gori, kao i hiljade i hiljade vjernika. Svi bez maske. Kao i obično, mnogi su se poklonili tijelu ljubeći ga u čelo i ruke. Žarište infekcije.

Među  njima bio je i patrijarh Irinej koji je cjelivao tijelo pokojnog mitropolita, a zatim se vratio u Beograd, gdje je umro prošlog petka, takođe od posljedica covida.

U nedjelju 22. novembra, u hramu Svetog Save u srpskoj prijestonici, Irinejeva sahrana: isti ritual kao kod Amfilohija, još raskošniji, bez maske ili udaljavanja, već povorka cjeljivanja tijela. (CDM)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje