Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora prva iduća članica Evropske unije?

Preuzmite sliku

Bilčik je istaknuo da je Crnoj Gori mjesto u EU ali je na tom putu nužno provesti niz reformi i stvoriti jake i neovisne institucije

Na današnjem sastanku crnogorskog ministra unutarnjih poslova Filipa Adžića i kopredsjedavajućeg Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Crnu Goru Vladimira Bilčika zaključeno je da bi Crna Gora trebala biti prva iduća članica Evropske unije.

Kako je saopćeno iz crnogorskog Ministarstva unutarnjih poslova, Bilčik je istaknuo da je Crnoj Gori mjesto u EU ali je na tom putu nužno provesti niz reformi i stvoriti jake i neovisne  institucije.

Tokom sastanka izraženo je očekivanje da će uskoro doći do deblokade ključnih institucija u Crnoj Gori, kako bi se što prije postigla društveno-politička stabilnost, koja je preduvjet za ostvarivanje dobrih rezultata u pregovaračkom procesu.

Bilčik je pohvalio stopostotnu usklađenost Crne Gore s vanjskom i sigurnosnom politikom EU kada je u pitanju Ruska agresija na Ukrajinu, stoji u saopćenju.

“Crna Gora je apsolutno i nedvosmisleno posvećena evropskim integracijama”, naglasio je crnogorski ministar Adžić te dodao da će vlasti u Crnoj Gori učiniti dodatne napore kako bi iskoristili iduće razdoblje za intenziviranje aktivnosti na  putu ka EU. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,