Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora promijenila odluku: Državljani BiH mogu na more sa negativnim serološkim testom

Preuzmite sliku

Crna Gora je odlučila promijeniti odluku o ulasku bh. državljana u njihovu zemlju te je od danas ponovo moguće ući u tu zemlju i s negativinim ELISA IgM ili negativnim ECLIA testom, piše N1.

“S obzirom na činjenicu da su do naredbe izdate u petak u državama za koje su važili dotadašnji uslovi započeta putovanja ili je rezervisan smještaj u Crnoj Gori odlučeno je da ulazak u našu zemlju bude omogućen u skladu sa odlukom nadležnog organa i licima koja posjeduju negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, izdat od strane registrovane laboratorije i ne stariji od 72 časa u trenutku ulaska lica u Crnu Goru pod uslovom da ta lica nisu u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravila u nekoj od država iz kojih je zabranjen ulazak”, saopćeno je iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Crne Gore.

Boban Mugoša iz Instituta za javno zdravlje CG kazao je kako im se od petka javilo 1.000 ljudi koji su ranije rezervisali smještaj za odmor u Crnoj Gori, te su se odlučili da preinače odluke prema kojoj je ulazak za bh. državljane bio moguć uz negativan PCR test ili pozitivan ELISA test.

Turističke agencije su se našle u problemu jer je veliki broj putnika morao otkazati svoje putovanje u ovu zemlju.

Mugoša je na današnjoj konferenciji za novinare najavio i dodatno “oslabljivanje mjera” za zemlje iz regije.

Danas je donesena i odluka da se ponovo otvori Granični prelaz Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče i za ulazak putnika u Crnu Goru.

“Ulazak putnika u našu zemlju će na ovom graničnom prelazu biti moguć od 07:00 do 19:00, dok izlazak putnika iz Crne Gore ostaje kao i do sada bez ograničenja. Odlučeno je da rad sanitarne inspekcije na prometnim graničnim prelazima koji se do sada završavao kasno uveče bude organizovan i noću u slučaju povećanog priliva putnika”, saopćeno je iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Crne Gore. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje