Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Održani protesti bivših korisnica naknada za majke sa troje ili više djece

Preuzmite sliku

Bivše korisnice naknada za majke sa troje ili više djece su na današnjem protestu ispred Skupštine Crne Gore poručile da neće odustajati od okupljanja dok im se ne vrati pravo na naknade, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnica majki i poslanik Radničke partije Željka Savković poručila je da su ukidanjem nadoknadi predstavnici vladajuće koalicije, kako je kazala, učinili nepravdu prema majkama.

“Ljudski je pogriješiti, ali a još je ljudskije ispraviti grešku. Ovdje su se okupile samo najhrabrije majke, koje nemaju strah ni od policije ni od vlasti. Mi nemamo ništa, samo imamo srce, čast, dostojanstvo koje nećemo nikome dati da nam oduzme“, rekla je Savković.

Ona je pred stotinu okupljenih upozorila da neće dozvoliti da majke protestuju dok, kako je kazala, drugi pune svoje džepove.

“Sve one naknade koje smo primili vraćale smo u budžet Crne Gore. Oni previše uzimaju a narodu ništa ne daju”, rekla je Savković.

Snežana Macanović iz Pljevalja pozvala je Vladu da majkama vrati zakonski ostvarene nadoknade.

“Pogažen je Ustav ove države kada je obustavljena isplata naknada. Nijesu računali na naš otpor i da, braneći svoja prava, branimo Ustav i državu koja treba da ostane našoj djeci u nasleđe“, rekla je Macanović.

Crnogorski parlament je u junu 2017. godine, glasovima poslanika vladajuće koalicije, ukinuo naknade za 22.000 korisnica koje su stekle kao majke sa troje ili više djece.

Prethodno je na osnovu izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koje su usvojene u januara 2016. godine, majkama sa troje i više djece isplaćivana mjesečna nadoknada od prosječno 300 eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,