Subota, 20. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Crna Gora iznajmljuje Sutorinu!

Crna Gora je raspisala međunarodni natječaj za davanje u dugoročni zakup, od 30 do 90 godina, zemljište i akvatorij na lokaciji između Njivica i ušća Sutorine, područje između Herceg Novog i Dubrovnika, s obavezom financiranja, projektiranja, izgradnje i upravljanja turističkim objektima, objavili su danas podgorički mediji, prenosi BHRT.

Vijeće za privatizaciju i kapitalne projekte vlade Crne Gore, vjerojatno ocijenivši da to područje ne može biti sporno u razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom (BiH) objavilo je ovaj natječaj, uz naznaku da ponude mogu biti dostavljene do 15. juna ove godine.

U uvjetima, između ostalog, piše da ponuđač mora biti međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater najmanje dva hotelska kompleksa, kategorije najmanje četiri zvjezdice, te da mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima s najmanje četiri zvjezdice.

Uz to, ponuđač mora imati vrijednost kapitala ili imovine pod upravljanjem od najmanje 50 miliona eura i dokazati da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario pozitivan financijski rezultat i ukupan promet od najmanje 30 miliona eura.

Lokacija koja se nudi u zakup obuhvaća zemljište površine oko 30.600 metara kvadratnih i prostor akvatorija od oko 17.300 metara kvadratnih, piše BHRT.

Podsjećamo, zbog područja Sutorine, Crna Gora i BiH nisu potpisale već pripremljeni sporazum o granici između tih dviju država. Crnogorski zvaničnici tvrde da je Dejtonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije Sutorina teritorija Crne Gore, dok neki bosanskohercegovački stručnjaci osporavaju takvo mišljenje.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara BiH u novembru 2014. godine, nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. godine.

Zastupnik SDP-a u parlamentu BiH Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlament BiH ocijeni neprihvatljivim ugovor o granici s Crnom Gorom navodeći da Sutorina pripada BiH.

Predstavnički dom BiH tek treba glasati o toj rezoluciji. (Tuzloanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,