Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora četvrta u Evropi po stopi organizovanog kriminala

Preuzmite sliku

Crna Gora je četvrta u Evropi, a na 45. mjestu na planeti po globalnom indeksu organizovanog kriminala međunarodne organizacije “Globalna inicijativa”.

U izvještaju se navodi da je Crna Gora jedna od najznačajnijih ruta za trgovinu oružja u regionu, da predstavlja glavno mjesto ulaska kokaina koji preko Balkana dospijeva u EU, posebno kada je riječ o onom koji stiže iz Južne Amerike.

Iako Crna Gora nije dio glavne migracione rute preko zapadnog Balkana, ona služi kao tranzitna zemlja iz Turske i Grčke u srednju Evropu. Crna Gora se nalazi i duž jedne od najznačajnijih regionalnih tranzitnih ruta za trgovinu oružja koje se obično krijumčari među legalnim teretom u privatnim vozilima.

Crna Gora je tranzitna zemlja za heroin, gdje se albanski i kosovski heroin krijumčari u Srbiju i EU.

Takođe, Crna Gora je glavno mjesto ulaska kokaina koji se preko Balkana šalje u EU, a posebno onog koje dolazi iz Latinske Amerike. Tržište kontroliše nekoliko grupa, prije svega kavački i škaljarski klan.

Crna Gora je velika tranzitna zemlja za kanabis porijeklom iz Albanije koji se transportuje u BiH i Srbiju, a najviše je plijenjena i konzumirana droga u zemlji, sa vidljivim porastom potrošnje u posljednjoj deceniji.

U Crnoj Gori je u porastu i proizvodnja sintetičkih droga, a posljednjih godina otkriveno je nekoliko laboratorija.

Političko rukovodstvo zemlje ostalo je nepromijenjeno skoro 30 godina, uspostavljajući moćnu mrežu korumpiranih državnih službenika, privatnih kompanija i kriminalnih aktera uključenih u upravljanje nedozvoljenim tržištima, navedeno je u izvještaju.

Prema izvještaju, kriminalne organizacije su sofisticirane, često povezane sa korumpiranim strukturama u policiji i politici. U dokumentu piše da su državni funkcioneri povezani sa kriminalom i da im je u tom poslu logistika policija, tajne službe koje štite kriminalce i njihovu imovinu.

Korupcija je široko rasprostranjena u pravosudnom sistemu, a 2018. godine objavljeni su tajni snimci koji su umiješali visoke zvaničnike pravosuđa u podmićivanje i korupciju.

Zatvorski sistem ne ispunjava međunarodne standarde za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i ljudska prava.

Projekte “Globalne inicijative” podržavaju institucije SAD, EU i Interpol.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,