Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Ambasador Srbije proglašen za personu non grata

Preuzmite sliku

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ministarstva su istakli da se Božović kontinuirano miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, navodeći da su njegovo ponašanje i izjave nespojivi s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

“Nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda”, navodi se u ministarstvu.

Iz tog vladinog resora su istakli da je Božović time na najdirektniji način omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo. Navodi se da je ministarstvo o tome protestnom obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

“Božović je unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš”, istakli su iz ministarstva.

Božović je početkom mjeseca bio pozvan na razgovor u ministarstvo nakon što je, i pored protivljenja javnosti, planirao da u Budvi položi vijenac pred spomen-pločom na kojoj piše da je srpska vojska oslobodlla taj grad 1918. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje