Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Crna Gora: Alarmantna situacija u opštinama na sjeveru, mnoge kuće poplavljene (FOTO)

Opštine na sjeveru Crne Gore, Rožaje, Berane, Plav i Gusinje usljed obilne kiše koja pada već tri dana nalaze se u teškom stanju. Mnoge rijeke su se izlile, na stotine kuća je poplavljeno, a vodena bujica prijeti mostovima i magistralnim putevima, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilna kiša koja pada nekoliko dana nanijela je veliku štetu na sjeveru Crne Gore. Alarmantna situacija je u opštini Gusinje, gdje su se izlile mnoge rijeke. Brojne porodice u Gusinju utorak su dočekale budne, spašavajući svoja pokućanstva.

Najteža situacija je u Desnom Grnčaru, na granici s Albanijom, gdje se na par mjesta izlila rijeka Grnčar, koja već danas prijeti i centralnim naseljima u Gusinju. Osim nje, izlila se rijeka Vruja, koja je prodrla u izbjegličkom naselju Vruja, gdje su smještene izbjeglice sa Kosova i BiH. Sva mjesta koja su se našla u teškoj situaciji, rano jutros obišla je predsjednica opštine Anela Čekić. Lokalna uprava je angažovala privatnu mehanizaciju, koja od ranih jutarnjih časova sanira kritična mjesta. Poznato izletište Ali-pašini izvori, poplavljeno je usljed obilne kiše.

I u Rožajama je situacija kritična, jer je najmanje sto kuća u ovom trenutku ugroženo od vodene bujice nastale izlivanjem rožajskih rijeka. Predsjednik Opštine Ejup Nurković je tokom noći i jutros obilazio teren i građane. On je kazao da je materijalna šteta jako velika i da civilna služba spašavanja pokušava da u skladu sa svojim mogućnostima izađe građanima u susret.

Slična situacija je u Beranama, gdje je rijeka Bistrica oštetila put ka selu Lubnice. Poplava je takođe napravila štetu na infrastrukturi pošto je otkinula dio put Kolašin – Berane.

Magistralni put Gusinje – Plav povremeno je u prekidu zbog izlijevanja Plavskog jezera.

Meteorolozi za danas i sutra najavljuju obilne padavine na teritoriji Crne Gore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,