Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čovjek uči dok je živ: Jasminka Šoštarić u 75. godini pri kraju trećeg fakulteta

Preuzmite sliku

Da za povratak u klupe i obrazovanje pokazuje primjer Jasminke Šoštarić (75), studentice pete godine na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu. To je treći fakultet na kojem studira, a brucošica na FFRZ-u je postala u sedamdesetoj godini. Prije toga već je završila dva fakulteta, saznaje HRT.

“Bila sam uzbuđena kao da prvi put upisujem. Nova sredina, nova zgrada, nisam znala gdje je referada, tačno kao brucoš, eto”, priča Jasminka.

Iako uspješno obavlja sve svoje studentske obaveze, jednog problema se ipak ne može riješiti – treme prije ispita.

“Svima nam može biti uzor, sa svojom revnosti i upornosti”, kaže Jasminkina kolegica Marijana. S njom se slaže i kolega Josip.

“Mislim da je fenomenalno imati jednu takvu stariju osobu pored sebe jer kad vidimo koliko ona ima elana i koliko se trudi, daje motivaciju nama mlađima”, izjavio je za HRT.

“Takvih studenata ima i uvijek je bilo i mi smo na to ponosni jer je to zapravo jedno bogatstvo”, kazao je dekan FFRZ-a Ivan Koprek.

Gospođa Jasminka sada je na petoj godini i do završetka trećeg studija dijeli još jedan semestar, a nakon završenog fakulteta, vidi sebe, između ostalog i kao predavačicu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,