Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Chiari Pašić potvrđene 33 godine zatvora: Ubila 3-godišnjeg sina jastukom i bacila ga u vodu da bi mogla otići momku

Vrhovni je sud potvrdio kaznu dugotrajnog zatvora od 33 godine Chiari Pašić za teško ubojstvo trogodišnjeg djeteta.

Vrhovni je sud Republike Hrvatske donio presudu u trećem stupnju kojom je odbio izjavljenu žalbu optuženice kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Računa joj se vrijeme u pritvoru

Time je pravomoćna postala presuda kojom su odbijene žalbe optuženice i maloljetnice i potvrđena prvostupanjska presuda i rješenje Kantonalnog suda u Puli. Punoljetna je optuženica zbog kaznenog djela teškog ubistva osuđena na kaznu dugotrajnog zatvora od 33 godine. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 24. maja 2017. nadalje. Maloljetnici je zbog kaznenog djela teškog ubistva izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod najduže tri godine, stoji u saopćenju,

“Punoljetna optuženica i maloljetnica su osuđene jer su zajedno jastukom ugušile trogodišnje dijete koje se otimalo i plakalo. Punoljetna optuženica je majka djeteta. Ubistvo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njene dobi. Optuženica i maloljetnica su mrtvo tijelo djeteta odnijele do obale mora i punoljetna optuženica ga je bacila u more”, piše u obrazloženju objavljenom na stranicama Vrhovnog suda.

 • Sud kaže da je iskazala hladnokrvno planiranje

  “Kod izricanja kazne dugotrajnog zatvora 33 godine punoljetnoj optuženici, Vrhovni je sud Republike Hrvatske kao posebno otegotne okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optuženica iskazala hladnokrvno planiranje, upornost i bešćutnost u počinjenju djela. Djelo je motivisano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu kod muškarca kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo. Dijete je trpilo agoniju koja je trajala oko pola sata”, piše sud.

  Bila je smanjeno ubrojiva

  Zbog dubokog poremećaja ličnosti, optuženica je u vrijeme događaja bila u stanju smanjene ubrojivosti. Izrečena joj je i sigurnosna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana.

  Prema maloljetnici je primijenjeno maloljetničko pravo, a ne opće kazneno pravo. Kod maloljetnice su izraženi poremećaji u ponašanju. Dosadašnji odgojni uticaji nisu djelovali. Prije je bila smještena u Domu za odgoj i u udomiteljskim porodicama, odakle je bježala. S obzirom na vrstu kaznenog djela, njegovo počinjenje te teške porodične prilike maloljetnice, zaključeno je da je nužno maloljetnicu izdvojiti iz sredine u kojoj živi i prema njoj primijeniti socijalno pedagoški rad uz pojačane mjere odgoja. To se jedino može provoditi u zatvorenim uslovima. Maloljetnici je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana.

  “Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna dugotrajnog zatvora 33 godine punoljetnoj optuženici ispuniti svrhu kažnjavanja. Ta kazna će i utiati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je prouzrokovano žrtvi.

  Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba”, stoji na kraju saopćenja. (Index.hr.)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje