Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Chiari Pašić potvrđene 33 godine zatvora: Ubila 3-godišnjeg sina jastukom i bacila ga u vodu da bi mogla otići momku

Preuzmite sliku

Vrhovni je sud potvrdio kaznu dugotrajnog zatvora od 33 godine Chiari Pašić za teško ubojstvo trogodišnjeg djeteta.

Vrhovni je sud Republike Hrvatske donio presudu u trećem stupnju kojom je odbio izjavljenu žalbu optuženice kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Računa joj se vrijeme u pritvoru

Time je pravomoćna postala presuda kojom su odbijene žalbe optuženice i maloljetnice i potvrđena prvostupanjska presuda i rješenje Kantonalnog suda u Puli. Punoljetna je optuženica zbog kaznenog djela teškog ubistva osuđena na kaznu dugotrajnog zatvora od 33 godine. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 24. maja 2017. nadalje. Maloljetnici je zbog kaznenog djela teškog ubistva izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod najduže tri godine, stoji u saopćenju,

“Punoljetna optuženica i maloljetnica su osuđene jer su zajedno jastukom ugušile trogodišnje dijete koje se otimalo i plakalo. Punoljetna optuženica je majka djeteta. Ubistvo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njene dobi. Optuženica i maloljetnica su mrtvo tijelo djeteta odnijele do obale mora i punoljetna optuženica ga je bacila u more”, piše u obrazloženju objavljenom na stranicama Vrhovnog suda.

 • Sud kaže da je iskazala hladnokrvno planiranje

  “Kod izricanja kazne dugotrajnog zatvora 33 godine punoljetnoj optuženici, Vrhovni je sud Republike Hrvatske kao posebno otegotne okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optuženica iskazala hladnokrvno planiranje, upornost i bešćutnost u počinjenju djela. Djelo je motivisano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu kod muškarca kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo. Dijete je trpilo agoniju koja je trajala oko pola sata”, piše sud.

  Bila je smanjeno ubrojiva

  Zbog dubokog poremećaja ličnosti, optuženica je u vrijeme događaja bila u stanju smanjene ubrojivosti. Izrečena joj je i sigurnosna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana.

  Prema maloljetnici je primijenjeno maloljetničko pravo, a ne opće kazneno pravo. Kod maloljetnice su izraženi poremećaji u ponašanju. Dosadašnji odgojni uticaji nisu djelovali. Prije je bila smještena u Domu za odgoj i u udomiteljskim porodicama, odakle je bježala. S obzirom na vrstu kaznenog djela, njegovo počinjenje te teške porodične prilike maloljetnice, zaključeno je da je nužno maloljetnicu izdvojiti iz sredine u kojoj živi i prema njoj primijeniti socijalno pedagoški rad uz pojačane mjere odgoja. To se jedino može provoditi u zatvorenim uslovima. Maloljetnici je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana.

  “Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna dugotrajnog zatvora 33 godine punoljetnoj optuženici ispuniti svrhu kažnjavanja. Ta kazna će i utiati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je prouzrokovano žrtvi.

  Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba”, stoji na kraju saopćenja. (Index.hr.)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje