Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čedomir Jovanović: Današnje društvo je luđe nego 1992. godine

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, jedan od rijetkih srbijanskih političara koji 11. jula bude u Potočarima i javno govori da je u Srebrenici počinjen genocid govorio je za N1.

Kazao je da na obilježavanje godišnjice genocida svake godine dolazi između ostalog zbog Srbije i srpskog naroda koje mora prihvatiti ono što se dogodilo 1995. godine.

– Taj teret koliko god bio veliki moj narod će morati da ga podnese. Sve više ova Srebrenica muči Srbiju i Srbe, a sve više Bošnjaci uz podršku svijeta pronalaze svoj mir. Srbija mora da otvori oči, mora da bude hrabra, mora da prizna i preuzme svoj dio odgovornosti za genocid u Srebrenici jer je takva Srbija potrebna Srbima, Bošnjacima, Hrvatima u Srbiji, Bosni i čitavom regionu. Ona 24 godine gleda svijet jednim okom a zapravo je slijepa – istakao je Čedomir Jovanović.

Do negiranja genocida dolazi, kazao je, zato što je to dopušteno i zato što je danas društvo mnogo luđe nego 1992. godine:

– Danas je sve mnogo lošije zbog toga što taj rat nismo završili. On mora biti završen – rekao je Jovanović.

Istakao je kako nijedan narod se ne može proglasiti zločinačkim, ali da isto tako nijedan narod ne može biti lišeno odgovornosti.

– Srebrenica je bila industrija smrti, to nije pojedinačni čin nekoga koga je to zlo odvelo u neku vrstu ratnog ludila. Ona je bila pod zaštitom UN-a.

Svkai muškarac koji je ubijen, istakao je, ubijen je više puta, a drugi put ubijeni su kada su im kosti “razbacane po brdima”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje