Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Cam girls: Posao o kojem se malo priča sve popularniji kod djevojaka u Srbiji, zarada i do 800 eura

Djevojke ipak, ne govore roditeljima čime se zapravo bave

“Radi sa nama i postani webcam animator za inostranu kompaniju. Posao je za djevojke preko 18 godina starosti. Lak i zabavan, a sve što treba da imaš je internet konekcija i smart telefon. Zarađuj od kuće i piši nam na mail”, samo je jedan od oglasa za chat ili webcam animatora koji se nudi djevojkama u Srbiji.

Minimalna zarada je oko 800 eura mjesečno, a iako zvuči primamljivo pravo pitanje je šta ovaj posao podrazumjeva?

Djevojke razgovaraju putem video-poziva sa klijentima iz inostranstva za koje se skidaju, zadovoljavaju, a sa nekim samo pričaju. One, naime, dobijaju novac za to. Ti muškarci iz drugih krajeva svijeta plaćaju da gledaju žene kako masturbiraju, kako se maze same sa sobom ili samo govore seksi rečenice koje mogu raspaliti maštu s druge strane.

Djevojke u Srbiji se bave ovim “poslom” već nekoliko godina, a mnoge od njih u svom stanu ili kući imaju prostoriju specijalno opremljenu baš za ove akcije. Uglavnom su te prostorije zamračene, uljepšane prigušenim crvenim svjetlom i dopunjene raznim seksi pomagalima.

 • Radno vrijeme koje same sebi odrede je osam sati dnevno, a za to vreme uzmu ozbiljan novac. Rijetko koja žena će tako nešto ispričati javno ili povjeriti se prijateljima zbog osude u društvu. Često im je motiv za ovaj “posao” novac, jer im je mnogo lakše da se skidaju gole pred kamerama i uzimaju novac za to nego da rade za prosječnu platu. A da li je to zaista opravdanje?

  Takođe, ono što Srpkinje ohrabruje da postanu cam girls (djevojke pred kamerom) jeste upravo to što će ih gledati muškarci s drugog kontinenta, kao i to što objektivno gledano one ne prodaju svoje tijelo, ne varaju, one “samo vole da se snimaju i nije ih sramota da uzmu pare za pipkanje same sebe”.

  – Moja poznanica to radi. Svakog dana se snima, njen muž zna, a zaradi oko 5.000 dolara mjesečno. Eno je, šetka se tip-top sređena po gradu, djeca sretna, muž nema problem s tim. Jedino su izgubili prijatelje kojima se zgadilo sve kad su čuli da se pipka pred nekim klošarima širom Evrope i tako zarađuje pare. nemoralno je i sramotno – rekla je za Telegraf.rs djevojka iz predgrađa Beograda, koja je željela da ostane anonimna.

  Kako funkcionišu firme koje upošljavaju cam girls

  Novinarka “Wicea” je pre nekoliko godina zavirila u jednu “svjetsku” firmu gdje radnice rade po 8 sati dnevno, 20 dana mjesečno, imaju pravo na bolovanje i odmor kao da je bilo koji drugi posao u pitanju.

  – Fid sa kamere ide live na sajtovima poput streamate.com (live video na seks chat sajtovima), a ljudi koji gledaju mogu da plaćaju kako bi razgovarali sa djevojkama. Od onoga što plate, dio ide samom sajtu, dio Anastasiji vlasnici iz Ukrajine, a dio djevojkama koje rade. Minimalna zarada je 800 eura mjesečno. – piše novinarka u tekstu.

  Kako kaže, među djevojkama se nalazi jedna medicinska sestra, ali i dosta djevojaka koje koje žele sebi da obezbjede lagodniji život tokom studija.

  – Kao medicinska sestra nikad ne bih zaradila za novi Iphone, ili za ljetovanje na Mallorci. Ovog ljeta idem u smještaj sa 5 zvjezdica. – otkrila joj je dvadesetosmogodišnja Jelena.

  Jedna djevojka otkrila je da se čak zaljubila u svog klijenta, pa namjerava sa njim da se nađe na ljetovanju, a kako kažu djevojke nisu to očajni, debeli i ružni tipovi koje vjerovatno oni skloni predrasudama zamišljaju, mada, ima i takvih – većina njih su zgodni i uspješni muškarci koji prosto nemaju vremena i volje da se trude.

  U Srbiji je ipak više portala koji posluju od kuće, pa smo tako naišli na još jedan oglas u kojem žene čak ni ne moraju da se skidaju nego da chataju.

  – Chatovanje sa posjetiocima sajtova za odrasle (18+) na srpskom, bosanskom, slovenačkom, hrvatskom ili makedonskom jeziku. Tražimo ozbiljnu i snalažljivu osobu sa dobrom internet vezom, komunikativnu, maštovitu, koja je uporna i sklona timskom radu. Iskustvo je poželjno, ali nije obavezno.

  Zaposlenima se čak nude i bonusi za kvalitetan rad, ali i dogovor oko radnog vremena.

  Cam girls u svijetu

  Da je ovakva vrsta posla opšterastući trend i u svijetu, svjedok je Instagram model Chloe Horton iz Britanije koja tvrdi da je od februara ove godine uspjela da zaradi preko 70 hiljada eura na ovaj način i to samo prodajući fotografije u zavodljivom donjem vešu.

  U pitanju su fotografije koje su neprikladne za Instagram.

  Na Instagramu je prati više od 20 hiljada pratilaca, a koristi i Twitter za promociju svoga lika i djela. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje