Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brnabić: Sutra važan telefonski razgovor između Vučića i Putina

Preuzmite sliku

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je, gostujući u Dnevniku RTS-a, kako je geopolitička situacija svakim danom sve kompliciranija, dodavši da su pritisci na Srbiju ogromni.

Istaknula je kako se sutra očekuje važan telefonski razgovor između predsjednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, a u vezi s novim aranžmanom nabavke prirodnog plina.

– Kao što je predsjednik Vučić rekao, tri najvažnije teme za taj razgovor su količine plina, cijena i sigurnost opskrbe – navela je predsjednica Vlade.

Brnabić je dodala kako Srbija trpi pritiske jer je jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

– Imamo dodatne pritiske u zemlji od ljudi koji nam spočitavaju što ne uvodimo sankcije. To što se stvara iznutra je potpuno nepotrebno – smatra predsjednica Vlade.

Ona je rekla kako je pozicija Srbije „u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim pravnim poretkom te u skladu s nacionalnim interesima”.

– Je li laka, nije. Borimo li se svaki dan da to održimo, apsolutno. Nadam se da u Moskvi razumiju našu poziciju i da nas makar čuju partneri iz Ruske Federacije, ali i EU, SAD-a i ostali. Mi poziciju ne mijenjamo. To je jedina pozicija u skladu s međunarodnim pravom i ne mijenja se u odnosu na dio svijeta ili pojedinačnu zemlju ili vjersku, nacionalnu pripadnost ljudi, već u skladu s međunarodnim pravom – istaknula je Brnabić.

To je, kako je naglasila, priznavanje i nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kao što je Republika Srbija.

– Ne možete se kleti u nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine, a istovremeno reći, taj osnovni princip međunarodnog prava ne važi za Srbiju. Ne može. Ako ste polomili taj princip na grbači našeg naroda i zemlje, ne znam kako ga branite na drugim mjestima. Zato je pozicija naše zemlje specifična. Makar nas moraju čuti. Mi smo ti koji smo platili najveću cijenu za to kršenje međunarodnog prava i principa – kazala je Ana Brnabić na kraju intervjua za RTS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje