Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brnabić na Kosovu: Šaljem poruku mira i tolerancije, ali tražimo Zajednicu srpskih opština

Preuzmite sliku

Srpska premijerka Ana Brnabić tokom posjete Sjevernoj Mitrovici poslala je poruku mira i tolerancije, ali je istakla da će Srbija svakoga dana i svuda tražiti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Brnabić je tokom svoje prve posjete Kosovu, najprije obišla prvi multimedijalni centar u sjevernom dijelu Kosova, izgrađen sredstvima Republike Srbije. Veliki broj građana ju je dočekao sa srpskim zastavama i transparentima na kojima je pisalo “Dobrodošla premijerko”, “Srbi sa KiM uvijek uz državu Srbiju” i drugo.

“Danas želim da odavde pošaljem jasnu poruku, poruku mira, stabilnosti i tolerancije. Prenosim i poruku predsjednika Aleksandra Vučića da će Srbija uvijek biti uz vas“, kazala je Brnabić.

Rekla je da njena posjeta dolazi u kompleksno vrijeme i da joj je drago da je dogovorom o ličnim dokumentima sačuvan mir i stabilnost. Istakla je da je sljedeća velika tema na kojoj će Srbija insistirati formiranje Zajednice srpskih opština.

Srpska premijerka je poručila da Beograd insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, koja je stub prvog Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, te da ne može biti drugog sporazuma o normalizaciji dok se ne ispuni prvi.

Navela je da je Srbija u zadnjih nekoliko godina mnogo uložila u srpskim sredinama na Kosovu, kao što je i multimedijalni centar opremljen savremenom tehnologijom.

Obezbjeđujemo da naša djeca ostanu, da vide da ima budućnosti“, poručila je Brnabić.

Istakla je i da se ne može reći da je Kosovo demokratsko, kada se ima u vidu da je Srbima bilo zabranjeno da glasaju na referendumu koji je organizovala država Srbija.

“Ja sam ponosna što sam dio tima predsjednika Aleksandra Vučića koji je dovoljno hrabar i odgovoran i koji pokušava da nađe kompromise za bezbjednost našeg naroda. Uvijek smo spremni za dijalog u Briselu i ja se nadam da će institucije u Prištini biti posvećene tom dijalogu. To nije samo zbog evropskih integracija, to je nama potrebno zbog nas samih”, kazala je Brnabić.

Naglasila je da je Vučić postigao dogovor o ličnim kartama za dobrobit Srba na Kosovu, te da se nada da će biti postignut i dogovor o registarskim tablicama. Kazala je i da je crvena linija u dijalogu bezbjednost kosovskih Srba, jer se neće dozvoliti nova Oluja i pogrom Srba.

Na pitanje novinara kako se osjećala kada je prelazila granični prelaz, kazala je da se osjećala kao svoj na svome, na šta je dobila veliki aplauz prisutnih.

Iz Sjeverne Mitrovice je otišla u manastir Banjska, u opštini Zvečan, gdje ju je ugostio episkop Raško-prizrenski vladika Teodosije. On se premijerki zahvalio na pomoći koju država Srbija pruža Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu na Kosovu.

Brnabić je iz manastira Srbe pozvala na jedinstvo, jer kako je istakla samo jedinstvo može pomoći Srbima na Kosovu.

Srpska premijerka će poslijepodne posjetiti i opštinu Leposavić gdje će obići socijalno ugroženu porodicu i poljoprivredno gazdinstvo. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,