Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Braća Mamić i Vrbanović mogu na slobodu uz jamčevinu od milion i po eura

Preuzmite sliku

Zagrebački Županijski sud odlučio je da se Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović mogu braniti sa slobode u zamjenu za položenu jamčevinu i obećanje da neće ometati kazneni postupak.

Zdravko Mamić na slobodu može izaći uz jamčevinu od sedam miliona kuna, njegov brat Zoran uz položenih četiri miliona, a Vrbanović uz milion kuna.

To su veći iznosi nego što su oni ranije ponudili sudu. Uplate li te iznose na račun Suda bit će održano ročište na kojem okrivljenici trebaju obećati da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a u odnosu na Zorana Mamića i ponavljanjem kaznenog djela.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec izjavio je Hini da razlozi za zatvor i dalje ostaju samo što se oni mogu zamijeniti blažom mjerom.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je odlučivalo o žalbama na istražni zatvor nedavno uhićenim čelnicima Dinama braći Mamić te izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću, čiji su odvjetnici od suda zatražili da im uz gotovinsku jamčevinu omogući obranu sa slobode. Odluka je objavljena dan kasnije, nakon što je poslana strankama.

Odvjetnici trojice osumnjičenika koji su se žalili na istražni zatvor sudu su ponovno ponudili jamčevine, kao zalog da njihovi branjenici na slobodi neće ometati istragu i ponoviti nedjelo, zbog čega je Uskok i tražio da tijekom istrage budu iza rešetaka.

Za Zdravka Mamića je ponuđena jamčevina od pet miliona kuna, za njegova brata Zorana dva miliona, a za Vrbanovića 500 hiljada kuna u gotovini.

Mamići su i ranije kao jamčevinu nudili kuću Zorana Mamića vrijednu oko 20 miliona kuna, no sutkinja istrage nije ju prihvatila kao jamstvo, vjerojatno i zbog ‘tereta’ koji su na nju upisani.

Vrbanović do sada nije nudio jamčevinu, no do promjene u strategiji obrane došlo je nakon što je otkazao punomoć odvjetniku Darku Maržiću i angažirao Matu Matića, koji je u nekim ranijim slučajevima bio i u odvjetničkom timu Zdravka Mamića.

Uskokova istraga je pokrenuta zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 miliona kuna, a proračun za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 miliona kuna. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,