Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bogataši škrtare u Hrvatskoj: Usidre se, odu, a ne ostave ni euro

Preuzmite sliku

Luksuzna megajahta “Flying Fox”, vlasnika “Imperial Yachts” iz Monte Carla, u Dubrovnik je uplovila u srijedu, 24. juna, u jutarnjim satima.

Nakon trosatnog zadržavanja u luci Gruž, zbog nužne papirologije, 136 metara duga jahta isplovila je prema Cavtatu, gdje se potom i usidrila.

Tamo je mamila uzdahe puna tri dana, piše 24sata.hr, a onda je Flying Fox napustio Cavtat u subotu, 27. juna, i zaplovio prema jugu Francuske. Međutim, Hrvatska osim pogleda na raskošnu jahtu, koje se dovodi u vezu sa Jeff Bezos, vlasnikom Amazona, nije imala ništa, jer su se nedaleko od Cavtata sidrili – besplatno.

Naime, područje sidrenja nije pod nadležnošću Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

“Lučka uprava DNŽ je nadležna za upravljanje lukom Cavtat u granicama lučkog područja. Koliko nam je poznato, navedena jahta se sidri izvan lučkog područja luke Cavtat i kao takva nije dužna platiti lučku taksu odnosno sidrenje”, stoji u odgovoru Antuna Banovca, rukovodioca Lučke uprave DNŽ.

Za razliku od Hrvatske, međutim, kako Crna Gora je vlasniku “Flying Foxa” i te kako naplatila dolazak u Tivat, odnosno luku Porto Montenegro, gdje je jahta bila dva dana prije dolaska u Hrvatsku.

 • Na stranici MarineReservation.com za dva dana veza, za iste dimenzije, hrvatski portal je dobio ponudu od 13.008 eura, pa se pita da li je vlasnik ove megajahte odlučio da bude biti škrt baš kad je stigao u Hrvatsku ili se sidrio besplatno, jer to tamo može tako?

  Možda su obje tvrdnje tačne, ali činjenica je da Hrvatska i nema koristi od dolaska takve jahte. To nije prvi put da se bogataši u Hrvatskoj sidre besplatno. Jahta “Eclipse” Romana Abramovića, 2016. je tokom cijelog septembra i oktobra bila usidrena u Župskom zalivu, besplatno.

  Jahta “Flying Fox” je napravljena 2019, a Bezos, čije se bogatstvo procenjuje na 138 milijardi dolara, nikad nije potvrdio da je njegova. Osim posade, u trenutku dolaska u Dubrovnik na jahti nije bio niko drugi.

  O tome najbolje svjedoče prazni bazeni. Jahta se može i iznajmiti i po cijeni od 3,5 miliona eura za nedjelju dana, pa postoji mogućnost da su nedaleko od Dubrovnika čekali da se ukrcaju gosti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,