Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

BMW-om se sa 193 km/h zabio u objekat HAC-a i usmrtio radnika: Ničeg se ne sjećam

Preuzmite sliku

Nije prošlo ni godinu dana od teške saobraćajne nesreće na naplatnoj stanici Mraclin na autocesti A11 Sisak-Zagreb, kad se vozeći očev BMW sa 193 km/h zabio u objekt HAC-a i pritom usmrtio službenika Dejana B. (54), na optuženičku klupu Županijskog suda u Velikoj Gorici sjeo je 21-godišnji Luka P. Otežanoga hoda i šepajući, ušao je u sudnicu jer je stravičan nalet u trenutku pijanstva tog 23. januara ove godine pravim čudom preživio, javlja Jutarnji.

Sutkinja ga je pitala kakav stav zauzima o krivnji.

“Časni sude, smatram se krivim. Razumio sam optužnicu. Prije svega, želim izraziti saučešće porodici poginuloga. Same nesreće se ne sjećam. Ne znam ni gdje sam išao, a ni kuda. Moje sjećanje počinje teći od buđenja na bolničkom krevetu nakon čega su me odveli na operaciju stopala i koljena”, rekao je u svoju odbranu Luka P.

Sutkinja ga je i upitala je li nakon nesreće pokušao stupiti u kontakt s porodicom poginulog te je li pomislio da bi bilo u redu izraziti im sućut. Odgovorio je kako porodicu preminulog nije kontaktirao. Nisam imao snage za to. Nisam znao kako im pristupiti niti kako bi u tom trenutku uopće i reagirali – pojasnio joj je optuženi.

Upitan je i čiji je auto vozio, je li ga i inače koristi te što je pio i kakvo mu je zdravstveno stanje bilo.

“Od te noći nesreće, ničega se doista ne sjećam. Auto je bio očev i inače sam ga vozio, a ne samo tu noć. Šta sam pio? Ne znam. A moje zdravstveno stanje je loše. Još ću morati na nekoliko operacija stopala i koljena jer kosti nisu srasle kako treba”,odgovorio joj je Luka P.

Sutkinju je zanimalo i kakve je planove imao tu noć i kamo se uputio, no on je odgovorio kako se ne sjeća. Znamo da ste nesreću prouzrokovali pod uticajem alkohola. Jeste li skloni konzumaciji alkohola ili popijete prigodno kad izađete? I jeste li ikad pijani vozili – upitala ga je dalje sutkinja.

“Nisam sklon konzumaciji alkohola. Prigodno popijem i to uglavnom pivo. I da, već sam bio vozio pijan. Tačnije 2019. me sisačka policija dva puta zatekla u vožnji u pijanom stanju. Prvi put imao sam 0,45 promila, a drugi put 0,11 pa sam tad ostao na šest sati bez vozačke dozvole. Trenutno je na snazi i dalje mjera zabrane upravljanja i nisam je kršio. Mislim da je u redu da ta mjera egzistira i poštujem je”, odgovorio je bez zadrške okrivljeni.

Odgovorio je na pitanja svog branitelja Berislava Živkovića je li neko od članova njegove porodice izrazio sućut porodici poginuloga, Luka P. je otkrio da je, i to njegov otac, istoga dana kad se nesreća i dogodila.

Tužiteljica ga je i ispitivala zbog čega se posljednjega sjeća prije te kobne nesreće te sjeća li se posjeta Petrolovoj benzinskoj u Gorici u 2 sata ujutro, a ujedno mu je podastrla i izvješće CSS Sisak prema kojemu je u maju sa službenicima obavio razgovor i otkrio im da je kod prijatelja u Lekenik došao s bratom i da su popili nekoliko čaša ruma, dok se na poslu toga dana počastio pivom.

“Sjećam se da sam došao kod prijatelja tu večer u Lekenik i da sam si otvorio pivo. A to iz izvješća CSS je očito tačno jer mi je to prijatelj rekao kasnije nakon nesreće. Ali popijene pive na poslu se sjećam, dok sam o mom dolasku na Petrol pročitao u novinama“, zaključio je optuženi.

Na samom početku suđenja tužiteljica i branitelj optuženoga dali su do znanja da nije uspjela nagodba jer je zatvorska kazna koju je predložilo tužilaštvo za obranu bila prevelika.

“Mi smo se obratili Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici radi mogućnosti sporazuma. Željeli smo to riješiti, ali ponuda koju su dali je bitno odudarala od sudske prakse u sedam, osam dosta zvučnih, medijski popraćenih predmeta. Ponuda je bila nesrazmjerno visoka, dakle neprihvatljiva s naše strane te sam smatrao da na takav prijedlog nema potrebe dalje voditi dijalog. Imam iskustva s USKOK-om i nagodbama i dosta su fleksibilniji”, istaknuo je advokat Berislav Živković.

Kako stoji u optužnici, 23, januara u 5,25 sati Luka P. je po autocesti A11, pristajući ugroziti druge sudionike u saobraćaju, vozio s 1,57 promila alkohola u krvi očev BMW sisačkih oznaka te je dolaskom do 11. kilometra pred naplatnom postajom Mraclin, a na kojoj je prolaz vozila bio bez naplate nakon razornog petrinjskog potresa, ignorirao znak ograničenja brzine od 40 km/h. Usprkos postavljenom i saobračajnom znaku “obavezno obilaženje s lijeve strane”, vozeći se brzinom od 193 km/h, skrenuo je udesno između signalnih stožaca i prošao na zatvorenu traku namijenjenu vozilima s elektroničkom naplatom cestarine.

Vožnju je nastavio dalje prešavši na polje za usmjeravanje prometa koje razdvaja taj trak od onoga za izvanredni prijevoz pa je kotačima i podvozjem BMW-a naletio na rubnjak nogostupa. Zatim je naletio na meki teren prekriven niskim raslinjem da bi prednjim lijevim kotačem udario u betonsko postolje metalnih držača zastava. Tom je prilikom došlo do podizanja auta do nogostupa sa sjeverne strane upravne zgrade gdje je prednjim dijelom probio zid ušavši u nadzornu sobu u kojoj je sjedio zaposlenik HAC-a Dejan B.

Tijelo nesretnog čovjeka odbačeno je na dovratnik vrata, dok je auto probio još jedan zid s prostorijom za skladištenje robe. Uslijed tog dar-mara, došlo je do urušavanja zida, a vozilo se nakon toga zaustavilo pred nagomilanim, naguranim dijelovima zida, namještaja… I zatim planulo.

Luki P. prijeti od 3 do 15 godina zatvora, no nikakva visina kazne neće biti utjeha za porodicu preminuloga Dejana B., koji je izgubio život pola sata pred kraj noćne smjene, radeći završni obračun broja vozila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,