Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bliže se praznici, planiraju putovanja: Šta je potrebno za ulazak u susjedne zemlje?

Preuzmite sliku

Bliže se prvomajski praznici, a zbog povoljnije epidemiološke situacije, većina građana BiH želi otputovati u susjedne zemlje, ali i one malo dalje.

Kako je i ranije pojašnjeno, za prelazak granice EU, u ovom slučaju Hrvatske, potreban vam je pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT koji je stariji od 11 dana, ali ne stariji od 180 dana od trenutka uzimanja uzorka ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 izdanu od liječnika.

Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci izuzete su od obaveze testiranja i samoizolacije.

Zbog nedovoljne informisanosti građana, ili dezinformisanosti, pojavile su se špekulacije da ambulante naplaćuju printanje nalaza.

Međutim, to nije tačno. Naime, plaća se potvrda, a ne printani nalaz koji su oboljeli dobili putem Viber poruke.

“Naplaćuje se Potvrda o prebolovanom virusu Covid 19, i cijena je 10 KM, a printanje nalaza je, naravno, besplatno”, pojasnili su za Aktu u jednoj od sarajevskih ambulanti porodične medicine.

Iz MUP-a HR još pojašnjavaju da brzi antigenski test – BAT naveden je na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, a koju objavljuje Evropska komisija.  Pored testova sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije priznaje se i SARS-COV -2 ANTIGEN TEST KIT kineskog proizvođača SHENZEN ULTRA  – DIAGNOSTIC BIOTEC Co., koji nije na listi odobrenih BAT testova Evropske komisije.

“Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku”, kazali su.

Putnici koji dolaze iz trećih zemalja, moraju predočiti jedno od navedenog:

– Negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa;

– Potvrdu o vakcinisanju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;

– Predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza.

– U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

– Iz ovog Ministarstva savjetuju sve putnike, neovisno o državljanstvu, da se, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

Opširnije o uslovima za ulazak u Srbiju možete pročitati OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje