Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bledsko jezero u Sloveniji: Omiljena destinacija brojnih turista

Preuzmite sliku

Brojni turisti i ove godine posjećuju Bledsko jezero koje se nalazi u Julijskim Alpama u sjeverozapadnoj Sloveniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Bledsko jezero se nalazi u sastavu istoimene općine i udaljeno je 55 kilometara od Ljubljane. Bledsko jezero obiluje prirodom ljepotom i bogatim istorijskim naslijeđem, što posebno fascinira posjetioce iz brojnih dijelova svijeta.

Poznato je i kao glacijalno jezero, odnosno glečersko ili ledničko jezero, a to je vrsta jezera koja se javlja najčešće u visokoplaninskim predjelima. Njihov nastanak je vezan za prethodni erozivni ili akumulativni rad lednika. Obrazuje se pregrađivanjem prirodnog vodotoka ledničkim jezikom ili samim lednikom. Ovakava jezera karakteristična su za postglacijalne predjele, doline lednika i visoke planine koje su bile ili su zahvaćene glacijacijom.

Bledsko jezero je dugo 2.120 metara, široko 1.380 metara, s maksimalnom dubinom od 30,6 metara.

Okružuju ga planine i šume, a na njegovoj sjevernoj obali je srednjovjekovni zamak.

Na sredini jezera je Bledsko ostrvo, jedino prirodno ostrvo u Sloveniji. Na njemu je nekoliko građevina, od kojih je najvažnija crkva Marijina Uznesenja u Bledu, sagrađena u 15. stoljeću.

Ako je vjerovati staroj legendi mještana, na mjestu crkve Marijina Uznesenja nekad je stajao hram posvećen božici Slavena, Živi. Hram je uništen u ratovima između pagana i kršćana, a koji su ga uništili i sagradili crkvu. Obnovljena je u 15. stoljeću u gotičkom stilu, ali je već 1509. uništena u potresu što je zahtijevalo ponovnu obnovu, ovaj put u baroku, a uspjele su se očuvati samo malobrojne freske i drveni kip Gospe.

Današnja crkva zadnji put je renovirana u 17. stoljeću, glavni oltar obložen zlatom datira iz 1747. godine. Zvono visoko 54 metara sastoji se od tri zvona napravljena u Ljubljani.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje