Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bled: Sutra počinje konferencija ‘Izvori stabilnosti i nestabilnosti’

Sutra počinje tradicionalna konferencija o ključnim izazovima Evrope i svijeta, na Bledu u Sloveniji, na kojoj će se okupiti politički i poslovni čelnici.

Bledski strateški forum izrastao je posljednjih godina u jednu od vodećih međunarodnih konferencija u regiji na kojoj učestvuju šefovi država i vlada, ministri i poslovni ljudi iz Evrope i šire.

Kersti Kaljulaid, predsjednica Estonije, ministar vanjskih poslova Španije i budući šef evropske diplomatije Josep Borrell, turski i finski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i Pekka Haavisto te visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet neki su od učesnika skupa koji se održava u ponedjeljak i utorak, prenosi Hina

Ovogodišnja konferencija se održava pod nazivom “Izvori stabilnosti i nestabilnosti“. Teme su: održivi razvoj, učinkovito upravljanje prirodnim resursima, multilateralizam, budućnost NATO-a, protekcionizam kao izvorište globalne nestabilnosti, ljudska prava te izazovi s kojima će se suočiti nova Evropska komisija.

Tradicionalni panel, koji će se održati i ove godine je i onaj o zapadnom Balkanu, i približavanju zemalja regije euroatlantskim integracijama na kojem se očekuje većina ministara vanjskih poslova iz zemalja regije.

Forum će sutra otvoriti slovenski premijer, a učestvovat će i predsjednik Borut Pahor te ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Danas će se održati Bledski forum mladih, na kojem će se savjetovati mladi lideri i stručnjaci o pitanjima za koja su zainteresovani mladi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje