Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Blagi pad broja umrlih i novozaraženih u Srbiji

Preuzmite sliku

Novih 379 zaraza, osam umrlih, te 4.531 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih 156 na respiratorima, dvadesetčetvorosatna je bilanca epidemiološke situacije u Srbiji, priopćile su u utorak srbijanske zdravstvene vlasti.

U protekla 24 sata, prema službenim podacima, napravljeni testirano je 9.817 osoba od kojih je 379 bilo pozitivno na covid-19.

Članica Kriznog stožera Vlade Srbije Darija Kisić Tepavčević ocijenila je da su, unatoč manjem broju ljudi kod kojih je potvrđen koronavirus nego prethodnih dana, epidemiološki pokazatelji i dalje “dosta visoki” te da si se broje stabilizirale.

“Indikatori ukupnog opterećenja bolešću ipak ukazuju na poštivanje mjera i trend ka silaznom tijeku epidemijske krivulje. Trebamo dati sve od sebe da to nastavimo”, rekla je Kisić Tepavčević na redovitoj konferenciji za novinare.

Kada je riječ o starosti osoba oboljelih od covida-19 u Srbiji, najviše ih je bilo u starosnoj grupi do 50 godina.

“Šezdeset posto svih pacijenata je u uzrasnoj grupi do 50 godina, što direktno ukazuje na izloženost i manju prevenciju u toj starosnoj grupi”, istaknula je Kisić Tepavčević.

Od početka epidemije u Srbiji je testirana 641.091 osoba, ukupno je registrirano 24.520 slučajeva covida-19, od čega je 551 slučaj završio smrtnim ishodom, službeni su podaci Ministarstva zdravstva Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,