Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivši pripadnik Kosovske policije uhapšen na Kosovu, građani postavljaju barikade

Preuzmite sliku

Na administrativnom prelazu sa Srbijom u Jarinju je u subotu uhapšen je Srbin Dejan Pantić, bivši pripadnik Kosovske policije, a Srbi sa sjevera Kosova okupljaju se i postavljaju barikade.

Kako javljaju Kosovski mediji, Srbi ne žele dozvoliti da uhićeni bude odveden za Prištinu. Od okupljenih se može čuti da je riječ o čoveku bez mrlje u karijeri, koji nije sudjelovao u ratnim djelovanjima na Kosovu, prenosi Kosovo Online.

Veći broj građana okupio se na ulazu i izlazu iz Leposavića, u Sočanici, Lešku, a nekoliko stotina građana okupilo se i u Rudaru kod Zvečana, kao i u obližnjem Srbovcu.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je rekao da je današnje uhićenje bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića brutalna odmazda i zastrašivanje od strane Albina Kurtija.

Dodao je da je Pantić sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su mu Kurtijevi policajci stavili lisice na ruke i odveli ga prema posljednjim informacijama u bazu kosovske policije u blizini prelaza.

“Riječ je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Albina Kurtija koji je riješio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše djela s kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Kurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na sjeveru, uključujući i policiju”, kaže Petković.

Navodi da je o ovoj brutalnoj primjeni sile, odmazde i zastrašivanja obavijestio i Miroslava Lajčaka, a obavijestit će i sve relevantne međunarodne predstavnike s jasnim zahtjevom da se osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima garantira sigurost. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,