Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bivši muž Slavice Burmazović: Dolazim u Beograd da vidim djecu

Dan poslije dolaska djece Slavice Burmazović, koju je prije četiri godine otac Ejup Sabri Jundžu odveo najprije u Tursku, pa u Iran, pojavljuju se obrisi nove borbe ove porodice – mališanima predstoji privikavanje na novu sredinu, školovanje, vađenje dokumenata.

Protiv njihovog oca na snazi je crvena potjernica i nalog za privođenje. On, međutim, najavljuje da će posjećivati djecu u Srbiji, jer je, kako ističe, pred zakonom čist.

“U Turskoj neću snositi nikakve posljedice, jer sam ispoštovao odluku suda”, kaže za “Novosti” Ejup Sabri Jundžu.

“Mogu da dođem i u Srbiju, jer sam živio u Beogradu 15 godina i nikakav prekršaj nisam napravio. Planiram da obilazim djecu. Čuli smo se danas, kao i u ponedjeljak, kada su stigla u Srbiju”, kaže on.

Budućnost dvije kćerke i sina – E. (15), A. (14) i T. (8), kako ističe, isplanirao je zajedno sa njihovom majkom Slavicom.

“Ona i ja smo posljednjih godinu dana razgovarali i dogovorili sve oko djece. Slavica je prošle godine bila u Iranu 15 dana i vidjela ih. Ako im bude dobro u Beogradu, neka žive tamo, a ako ne – mogu da dođu u Tursku”, kaže Jundžu.

Njegova situacija iz ugla srbijanskog pravosuđa, ipak, izgleda znatno drugačije. Za njim je još na snazi međunarodna potjernica koju je, po nalogu tužilaštva, raspisao Treći osnovni sud u Beogradu, jer je bio u bjekstvu.

“Osim potjernice, aktivno je i rješenje ovog suda o određivanju pritvora. Njemu se na teret stavlja krivično djelo oduzimanje maloljetnog lica, a pritvor mu se određuje zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi djelo i da utiče na svjedoke”, kaže zamjenik tužioca Ivan Marković, portparol Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Da Jundžu još neko vrijeme neće moći da posjećuje djecu u Srbiji kaže i ambasador Srbije u Teheranu Dragan Todorović.

“On nije ispoštovao pravosnažnu odluku nadležnog suda u Turskoj, gdje je najprije odveo djecu, po kojoj je bio obavezan da ih vrati majci. Sada bi trebalo da sud bude obaviješten da su djeca vraćena, ali to, vjerovatno, ne znači da on neće trpjeti posljedice. I zbog nepoštovanja suda, ali i zbog bjekstva u Iran. Slika susreta djece sa majkom na beogradskom aerodromu dirnula je građane Srbije. Do toga je došlo zahvaljujući Slavicinoj upornosti, ali i pomoći našeg Ministarstva spoljnih poslova”,  objašnjava ambasador. (Vecernjenovosti)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje