Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivši hrvatski ministar: Iz zolje sam pucao na Ratka Mladića

Preuzmite sliku

Bivši hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović u velikom intervjuu za Novi list otkrio je kako je 1991. godine pucao na Ratka Mladića.

Kako je kazao, pucao je na borbeno oklopno vozilo u kojemu je bio Mladić, ali nije znao da je on unutra.

“On je bio komandant Kninskog korpusa, protiv kojeg smo se borili u Hrvatskoj, a u BiH je bio komandant vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili.

Iako je završio vojnu školu JNA, o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu, uostalom, mi smo tu takozvanu struku doveli do višekratnih poraza. Ali, što se tiče samog Mladića, imali smo dosta bliski susret 1991., dok sam bio u specijalnim jedinicama. On je putovao prema Hrvacama kod Sinja na pregovore s Ivom Čovićem, a mi smo tad već nekoliko dana bili u neprijateljskoj pozadini.

Napravili smo jednu akciju na borbena vozila koja su nailazila iz smjera Vrlike, a u jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. Tad smo prvi put u akciji koristili zolje i ja sam iz tog oružja pucao na borbeno oklopno vozilo u kojem je bio Mladić.

Ali, udaljenost vozila je bila samo četiri-pet metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se od vozila i eksplodirao stotinjak metara dalje.

Kad je Mladić nakon toga došao u Hrvace, pričao mi je Čović, prijetio im je, vikao i gotovo ih zarobio. Ali, mi stvarno nismo tad znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadaće kao specijalne jedinice”, ispričao je Kotromanović za Novi list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje