Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivša reprezentativka Jugoslavije u atletici preminula u 93. godini

Preuzmite sliku

Bivša reprezentativka Jugoslavije u atletici i poznata televizijska novinarka Milka Babović preminula je danas u Zagrebu u 93. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Rođena je 27. oktobra 1928. godine u Skoplju, a u Zagrebu je živela od 1948, gde je i diplomirala na Višoj pedagoškoj školi.

Kao članica Atletskog kluba Mladost, bila je reprezentativka Jugoslavije, a dva puta je bila svetska studentska prvakinja u disciplini 80 metara s preponama. Na prvenstvu Evrope u Bernu 1954. godine bila je peta u toj disciplini.

Prvakinja Jugoslavije bila je 17 puta, 27 puta rušila je državne rekorde u nekoliko disciplina, dva puta je bila šampionka Balkana, a za reprezentaciju Jugoslavije nastupala je na 26 velikih takmičenja.

Dva puta je bila proglašavana za najbolju sportistkinju Jugoslavije, a tri puta je to priznanje dobila u Hrvatskoj.

Sportskim novinarstvom počela je da se bavi 1949. godine kao spoljni saradnik više listova, a 1957. godine zaposlila se na Radio-televiziji Zagreb kao prva sportska reporterka, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica.

Babović je bila predsednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva od 1974. do 1978. godine, a u dva mandata bila je članica Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje