Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biskup iz Vatikana: Vidjelice iz Međugorja su se obogatile

Preuzmite sliku

Život svih vidjelica iz Međugorja je od 1981. godine pod budnim okom Vatikana, koji je sumnjičav prema tamošnjim događajima

Vidjelica Mirjana Dragičević Soldo do utorka je za širu javnost bila jedna od djece kojoj se 1981. ukazala Gospa, a od utorka je postala poznata i kao devastatorica pomorskog dobra i veleposjednica s vilom od 304 kvadrata u uvali Blace u općini Sućuraj na Hvaru, koju preko Bookinga za sedmicu dana iznajmljuje za 3.380 eura, tako stoji na Bookingu.

Na upit 24sata pravila se da ne zna ništa o betoniranju male plaže ispred njene kuće, a u jednom trenutku je čak rekla “Koja kuća?”, iako je Slobodna Dalmacija provjerom u zemljišnim knjigama potvrdila da su vlasnici vile i parcele uistinu Mirjana i njezin suprug Marko Soldo.

 • Bit će zanimljivo vidjeti što će po ovom pitanju poduzeti inspekcija, kao i sama općina Sućuraj čiji su stanovnici sami obavijestili medije, iziritirani bahatošću “Gospine prijateljice”, koja tvrdi da joj se Gospa već desetljećima ukazuje svake godine 18. marta. Na nekim portalima stoji informacija da joj se Gospa ukazuje svaki dan, kao i ostaloj djeci vidjelicama iz 1981. godine, koji su danas naravno odrasli ljudi.

  Mirjana Dragičević Soldo imala je 15 godina kada joj se Gospa ukazala prvi put i otada je njezin život, ali i život ostalih vidjelica iz Međugorja pod budnim okom Vatikana, koji ima problem s tim da se Gospa svako malo ukazuje u Međugorju. Vatikan s tim ne bi možda imao toliki problem da Međugorje u zadnjih 30 i više godina nije višestruko prosperiralo. Procjenjuje se da je Međugorje radi Gospe posjetilo 20 miliona ljudi, a profit od sakralnog turizma koji se tamo zarađuje je ogroman.

  Mirjana Dragićević Soldo više je puta do sada pričala o svom životu i koliko joj se promijenio otkako joj se ukazala Gospa, a do sada je napisala nekoliko knjiga, koje se prodaju u inostranstvu. Iako i sama autorica, ona je prije nekoliko godina pozvala ljude da ne kupuju baš svaku knjigu o Međugorju, jer 90 posto tih knjiga ne predstavljaju pravu istinu o tom mjestu.

 • “Želim vam reći, kao braći i sestrama, ne trošite novac kupujući sve ove knjige u trgovinama. 90 posto njih nije istina, jer svaki od tih pisaca dođe u Međugorje na deset dana, a zatim napiše knjigu”, rekla je jednom prilikom, te dodala da je televizija protiv života.

  “Grijeh imati TV u kući, grijeh je način na koji se koristi, jer kao roditelji trebamo utvrditi što je dobro za djecu, a šta nije. Moramo im reći – Sada, u ovoj sobi se moli”, navela je.

 • Rođena je 18. marta 1965. godine u Sarajevu. Svakodnevna ukazanja imala je od 24. juna 1981. do 25. decembra 1982. godine, kada je rekla da joj je Gospa, povjerivši joj desetu tajnu, obznanila da će tokom cijelog života ukazanje imati jednom godišnje, i to svakoga 18. marta.

  Od 2. augusta 1987., prema njenim riječima, svakoga drugoga u mjesecu Mirjana vidi Gospu i razgovara s Njom te s Njom moli za nevjernike – one koji nisu upoznali ljubav Božju. Kako navodi portal Medjugorje, Mirjana je imala svakodnevna ukazanja Gospe od 24.6.1981. do 25.12.1982., te joj je Gospa nakon što joj je odala deset tajni poručila da će joj se tokom života ukazivati jednom godišnje – svakog 18. marta, iako se po internetu mogu naći podaci da joj se Gospa javlja svaki mjesec.

  Objavljeni su i sadržaji tih ukazanja od svake godine i puna su molitve s Gospom, koja, kako navodi spomenuti portal, preko Mirjane poručuje da se ne bojimo i nudi svoju pomoć.  Mirjana se 1989. godine udala za Marka Soldu. Imaju dvije kćeri. S porodicom živi u Bijakovićima, u međugorskoj župi. Gospa joj je, kaže, kao posebnu nakanu povjerila molitvu za nevjernike, za ljude koji nisu upoznali ljubav Božju.

 • U jednom intervjuu je rekla kako su nakon ukazanja njoj i njenoj porodici vidjeli “rušitelja Jugoslavije”. Prijatelji su ih, priča, odjednom počeli izbjegavati.

  Školovanje je prekinula nakon završene prve godine turizma u Sarajevu. Na pitanje Jutarnjeg lista žali li za prilikom za propuštenim obrazovanjem, odgovara nam da to nadoknađuje redovnim čitanjem.

  No, manjak formalnog obrazovanja nije joj bio prepreka da se baci u biznis s knjigama i vilom na moru za iznajmljivanje turistima.

 • Sticanje bogatstva u Međugorju na račun Gospe već je dugi niz godina trn u oku Vatikana, kojem je nedopustivo da se fratri u Međugorju bogate na pobožnosti. Tema bogaćenja vidjelica nadošla je i jednom od egzorcista u Vatikanu, biskupu Andrei Gemmi, koji je rekao da se u Međugorju sve zbiva radi novca, te da su se čak i vidjelice finansijski dobro skrasile.

  Čak je i sam papa Franjo u nekoliko navrata podrugljivo komentarisao Međugorje, a jednom je rekao da “u Latinskoj Americi jako štuju Gospu, ali pravu”. (Tuzlasnki.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje