Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bik Joza pobjegao iz klaonice i bio u bijegu 16 dana, sada ima novi dom i druži se s konjima

Preuzmite sliku

U Pustari je Joza glavna atrakcija i često ga dolazi gledati mnoštvo ljudi. Najpoznatiji bik udomljen je s 300-tinjak kilograma, a sad, tri mjeseca kasnije, teži 450 kilograma

“U dogovoru s direktorom Mesoprerade, Slavkom Mađarićem, i vlasnikom koji želi ostati anoniman odlučili smo da se Jozo smjesti kod nas u Pustari Višnjica na ograđenom prostoru od četiri hektara, gdje držimo i desetak konja. U početku je Joza držao distancu od njih, ali smo ubrzo primijetili da su krenuli u suživot. No ima dana kad ne jedu zajedno ili se ne druže, nego se Jozo odvoji i sam provodi veći dio dana”, govori Igor Krpačić, direktor Pustare Višnjica.

Bik Joza pobjegao je 24. novembra 2020. iz klaonice Mesoprerade u Slatini i 16 dana lutao uokolo. U predgrađu Slatine ulovili su ga 9. decembra, a zbog njegove silne želje za slobodom i preživljavanjem pošteđen mu je život. Krpačić kaže da se Jozi nije približio na manje od 20 metara, jer su mu još svježe traume koje je imao u dodiru s ljudima.

I u Pustari je Joza glavna atrakcija i često ga dolazi gledati mnoštvo ljudi. Najpoznatiji bik udomljen je s 300-tinjak kilograma, a sad, tri mjeseca kasnije, teži 450 kilograma. Francuske je pasmine limuzin, mesne pasmine, čiji bikovi dostižu težinu i do 800 kilograma.

 • Kako heroj ove priče neće završiti u klaonici koja mu se smučila i od koje je sedmicama bježao, on ne ide u intenzivan tov. Ta pasmina u intenzivnom tovu doseže golemu težinu jer je tri puta dnevno hranjena i jedinka živi na prostoru od osam kvadratnih metara i nema gdje potrošiti energiju. A kako ne ide u intenzivan tov i kreće se po otvorenom prostoru, bik Joza će dobiti još kojih stotinu kilograma.

  Krpačić je rekao da trostranim Ugovorom o zaštiti životinje (Joze) postoji mogućnost da mu se obogati život pribavljanjem “životne suputnice“ te Joza, izgleda, ipak neće ostati sam s konjima. U Pustari Višnjica imaju brojne primjere suživota raznih životinja, Tako su prije nekoliko godina kratko vrijeme ograđeni prostor dijelili konji, crne slavonske svinje, jeleni lopatari i tovna junad. Krapačić kaže kako nije zabilježen ni jedan pasminski sukob.

  Podsjećamo, Joza se dao u bijeg nakon što je istovaren u krugu klaonice. Osjetio je na kojem je mjestu ograda najslabija i tamo je pregazio. Čim je izašao iz “paklenog“ kruga uputio se prema središtu Slatine. Prošao je željezničku prugu, navratio nakratko u dvorište slatinske srednje škole i uz policijsku pratnju u laganom trku preplašio mnoge Slatinjane, piše 24sata.hr.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,