Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH, Srbija i Mađarska udruženim snagama dovode kineske turiste

Preuzmite sliku

Ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić rekao je da Srbija sa BiH i Mađarskom radi na izradi turističkih programa čiji je cilj da zajedničkim snagama dovedu kineske turiste.

“Rijetko idu samo u jednu zemlju i zato pravimo turističke programe. Sa Crnom Gorom smo napravili sedam takvih turističkih programa, sad radimo sa Mađarskom i sa BiH, takođe, u namjeri da dio tih turista dovedemo i u Srbiju”, rekao je Ljajić za “Sputnjik”.

On je pojasnio da Srbija pokušava da udruži ponudu sa drugim zemljama regiona, jer kineski turisti tokom jednog putovanja žele da obiđu dvije ili tri zemlje ili turističke destinacije.

Ljajić je naveo da je prednost Srbije bezvizni režim koji ima sa Kinom, a ako bi bila otvorena i direktna avio-linija Beograd–Peking bili bi stvoreni preduslovi za privlačenje kineskih turista.

Ljajić je dodao da je Mađarska odmakla najdalje s obzirom na to da postoji direktna avio-linija Budimpešta–Peking.

“Sa Mađarima se sada radi na zajedničkim programima s obzirom na to da Srbija ima bezvizni režim, a oni direktan let”, objasnio je Ljajić.

On je naglasio da se svaka zemlja bori da privuče kineske turiste jer su oni, osim što su najbrojniji, i dobro platežni.

“U Zapadnoj Evropi prosječno troše 1.600 eura, u drugim zemljama nešto manje, ali u svakom slučaju riječ je o turistima koje bi svaka zemlja ugostila”, rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da mlađi Kinezi uglavnom dolaze u Evropu zbog šopinga, ali i zabave, dok oni koji su bliži pedesetim godinama to čine da bi posjetili kulturno-istorijske znamenitosti.

“Veliki broj Kineza koji dođe u Beograd posjeti Kuću cvijeća, sve ono što je vezano za bivšu Јugoslaviju. Mi smo zajedno sa BiH u Kini predstavili zajednički turistički proizvod, `Putevima Valtera`, što je vezano za turiste starije životne dobi, koji puno putuju”, napomenuo je Ljajić.

On je dodao da svako zna da Kini ne treba posebno objašnjavati ko je Valter, a još manje da ga je na filmskom platnu ovjekovječio legendarni Bata Živojinović
Prema navodima “Sputnjika”, svake godine za 18 odsto poraste broj kineskih turista, pa se 2020. godine očekuje da će van zemlje putovati čak 240 miliona Kineza. (indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,