Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Besplatni ramazanski somuni za siromašne građane u Novom Pazaru (FOTO)

Preuzmite sliku

U nekoliko pekara u Novom Pazaru od početka mjeseca ramazana za građane slabijeg materijalnog stanja besplatno se dijele ramazanske pitice (somuni) i ostale vrste hljeba i pekarskih proizvoda.

Vlasnici pekara Ćazim Ukaj i Albin Kolašinac kažu da su na ovaj način htjeli svojim sugrađanima i komšijama, pogotovo muslimanskim vjernicima i njihovim porodicama koji to sebi ne mogu priuštiti, omogućiti da osjete radost ramazana.

– Somun za sve –

Ukaj (46) je rodom iz Prizrena, od svoje petnaeste godine se bavi pekarstvom, već dvije i po godine s porodicom živi i radi u Novom Pazaru, gdje ima dvije pekare. Kaže da je zadovoljan svojim poslom te da onome kome je dao Bog treba da podijeli onima koji nemaju.

  • “Znam kakvo je stanje, hoću da pomognem onima koji nisu u mogućnosti da kupuju. To (hljeb) je najosnovnija namirnica. Ima ljudi koji dolaze, i prije smo pomagali, a posebno sad za vrijeme ramazana”, kaže Ukaj i dodaje da se ljudi kojima pomaže zahvaljuju sa svih strana.

    Ukaj dodaje da dnevno u svojoj pekari na ulazu u Novi Pazar besplatno podijeli više od stotinu ramazanskih pitica, kako se u ovom sandžačkom gradu zovu somuni koji se spremaju samo tokom mjeseca ramazana.

    Ispred jedne od najstarijih pekara u staroj gradskoj čaršiji nekoliko sati pred iftar (prekid posta) građani u redu čekaju svježe pečene ramazanske pitice ili ćahije (vrsta peciva). I u toj pekari oni koji nemaju novca mogu besplatno dobiti hljeb koji se sprema tokom mjeseca ramazana.

    – Ramazanske pitice ili ramazanke –

    Vlasnik te pekare, jedne od najstarijih u Novom Pazaru, Albin Kolašinac, na pitanje zašto se odlučio da besplatno dijeli pitice, se zahvaljuje Bogu i poručuje da svako treba da pomogne onoliko koliko je u mogućnosti.

    “U ovom gradu ima ljudi koji nisu u mogućnosti da to sebi, za iftar i ramazan, priušte. Ako sam u mogućnosti da pomognem uharica je (dobrobit). Koliko bilo, nije bitno”, kaže Albin i dodaje da je one koji dolaze za hljeb sramota da traže, ali da ih on prepozna.

    On naglašava da je ovo način na koji može da pomogne i da je ovo lijepa poruka iz Novog Pazara tokom ramazana.

    “Treba da se pomažemo međusobno, svi, koliko možemo. Koliko je ko u mogućnosti”, poručio je Albin uslužujući nestrpljivu mušteriju.

    Kao i u većini mjesta na Balkanu gdje žive muslimani tokom mjeseca ramazana i u Novom Pazaru sprema se posebna vrste hljeba koja se u ovom gradu zove “ramazanska pitica” ili “ramazanka”.

    Poznata vrsta lepinja ili somuna sa sjemenom ćurekota (kim) je jedan od najtraženijih namirnica za vrijeme ramazana i skoro je nezamisliva trpeza i iftar bez ove vrste hljeba. Spravlja se od brašna, kvasca, vode, malo soli i šećera. Poseban miris daje sjeme ćurekota.

    Po veličini i izgledu ta vrsta hljeba razlikuje se od onog koji prave pekari u Istanbulu, Skoplju, Novom Pazaru, Sarajevu…

    – Pripremanje hljeba nasljedstvo –

    Gurmani raspoznaju i vjeruje se da poseban ukus hljebu daju voda s kojom se sprema i drvo s kojim se peče somun, te su i ukusi, od podnevlja do podnevlja, razlikuju.

  • U novopazarskoj pekari porodice Kolašinac, gdje se već 72 dvije godine mijese i prodaju pekarski proizvodi, kažu da u pripremanju ramazanskih pitica nema nekih posebnih tajni. Važno je kvalitetno tijesto i visoka temperatura na kojoj se peku “ramazanke”.

    “Treba da je fino, lijepo tijesto i foruna (pečnica) koja je na drvima i dostiže temperaturu 300-400 stepeni i, radi se, normalno s merakom”, pojašnjava Albin koji je posao pekara naslijedio od oca.

    Mirisi ramazanskih pitica su dio ramazanske atmosfere u Sandžaku, posebno nekoliko sati pred iftar.

    Još od ranih večernjih sati ispred pekara i prodavnica, u svim dijelovima Novog Pazara i ostalih sandžačkih gradova, građani i djeca stoje u redu za ramazanske pitice. One su neizostavni dio sofre u svakoj muslimanskoj kući. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje