Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beogradska arena danas prima prve pacijente

Preuzmite sliku

Srbija je peti dan zaredom s više od 200 novozaraženih, objavile su uzdravstvene vlasti te zemlje.

Srbijanske zdravstvene vlasti u međuvremenu su saopćile da beogradska dvorana Arena od danas ponovo privremena bolnica, koja će moći da primi 510 pacijenata koji se liječe od COVID-a 19.

Medicinski koordinator privremene bolnice potpukovnik Predrag Bogdanović rekao je da je u parteru 360 ležajeva, a na trećoj etaži, gdje su bile VIP lože, dodatnih 150 ležajeva.

Arena ima i centralni razvod kiseonika, tako da mogu da budu priključeni i respiratori.

Trenutno je u privremenoj bolnici deset ljekara i 20 medicinskih sestara koji čekaju prve pacijente. O pacijentima će brinuti medicinsko osoblje iz 15 zdravstvenih ustanova.

“Arena je planirana za pacijente sa srednjom i srednje teškom kliničkom slikom kojima je potrebna kiseonička terapija”, rekao je Bogdanović za Tanjug.

Sobe na galeriji su uglavnom dvokrevetne, sa kupatilima i imaju kuhinjicu i televizor. U parteru ima 40 boksova sa po devet ležajeva i zajedničkim kupatilom.

U Areni mogu da se obavljaju laboratorijske analize, snimanje pluća i srca.

U Srbiji je umrlo još dvoje inficiranih korona virusom, a među 3.325 testiranih uzoraka potvrđeno je 214 novih slučajeva zaraze, što je peti dan zaredom s više od 200 novozaraženih, objavile su u nedjelju zdravstvene vlasti te zemlje.

Na bolničkom je liječenju skoro 400 pacijenata, od čega na respiratorima više od 20, prema podacima od nedjelje.

Oštrije mjere na granici

U Srbiji je od početka epidemije 6. marta potvrđeno više od 36.000 zaraženih i 776 umrlih od posljedica COVID-a 19, prema podacima koje dostavljaju zdravstvene vlasti te zemlje. No, taj broj bi mogao biti i veći, jer se u jednom trenutku tokom ljeta nisu poklapali podaci koje je objavio krizni štab Srbije sa podacama do kojih je došla Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Iz kriznog štaba priznali su grešku, optužujući informacioni sistem za propust.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona u Srbiji Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden PCR test za sve koji ulaze u zemlju ili test koji dokazuje prisustvo antitijela.

Od ukupnog broja oboljelih oko 50 posto otpada na prijestolnicu te zemlje, pa bi se Beograd među prvim mogao naći ponovo u vanrednoj situaciji, upozoravaju tamošnji epidemiolozi. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,