Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograđanin najavio tužbu protiv Vučića

Preuzmite sliku

Jedan Beograđanin najavio je u petak tužbu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za uvredu časti i duševnu bol, nakon što ga je srbijanski šef države na jučerašnjoj press konferenciji nazvao “batinašem” i pokazao njegovu fotografiju iz jedne pozorišne predstave u kojoj je igrao pijanca.

Beograđanin Marko Radosavljević je najavio je da će tužiti Vučića jer je na konferenciji za novinare pokazao njegovu fotografiju iz predstave u kojoj je kao glumac amater igrao pijanca te ga nazvao “dosovskim batinašem”, implicirajući da je Radosavljević pristaša nekadašnje Demokratske oporbe Srbije (DOS), koju su 90-godina prošlog stoljeća činile i neke stranke koje su danas opozicija Vučiću.

Radosavljević je, kako prenosi Hina pisanje beogradskih medija, rekao da će od predsjednika Srbije tražiti odgovornost na sudu za uvredu časti i duševnu bol te da će tužiti i medije koji su objavili tu fotografiju.

Predsjednik Vučić u četvrtak je, nakon predstavljanja nove mandatarke za sastav vlade, govoreći o napadima na novinare i građane 31. svibnja, kada je prisegnuo na dužnost šefa države, pokazao fotografiju na kojoj jedan mladić sjedi ispod stola i pije iz boce, rekavši da je on jedan od “dosovskih batinaša”, koji su provocirali ljude na skupu potpore koji je povodom Vučićeve prisege, organizirala Srpska napredna stranka.

Kako prenosi agencija Beta, Radosavljević je potom na svojoj Facebook stranici naveo kako je Vučić zloupotrijebio njegovu fotografiju iz predstave u kojoj glumi pijanca, predstavljajući ga kao “nepodobnog”. Također je objavio i album fotografija iz predstave “Iza kulisa”, u kojoj je glumio pijanca.

“Ja, koji sam najobičniji građanin, bez ikakvog utjecaja na bilo koja događanja na razini države, jer nemam baš nikakvu vlast, postadoh preko noći vođin arhineprijatelj”, naveo je Radosavljević.

Fotografiju je uz pogrdne komentare objavilo i nekoliko medija čija uređivačka politika je otvoreno naklonjena Aleksandru Vučiću, a Radosavljevć je u međuvremenu za svoju najavu da će tužiti predsjednika države za uvredu dobio veliku potporu na društvenim mrežama.

Na dan Vučićeve polaganja zakletve 31. maja nekoliko kratko ošišanih mladića grubo je nasrnulo na novinarku i fotoreportera koji su izvještavali s protesta protiv Vučića, a pritisak javnosti da ih se procesuira pred sudom porastao je nakon što su objavljene njihove fotografije koje ih dovode u vezu s Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

Vučić je rekao da su napadi na novinare “neoprostivi”, ali je izbjegao odgovoriti jesu li napadači članovi i pristaše naprednjaka, ignorirajući čak i izravno pitanje novinarke magazina NIN o tome jesu li oni njegova privatna garda i parapolicija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje