Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Beograd: Zasađene sadnice sa željom da Turska i Srbija ostave zdravo okruženje budućim generacijama

U okviru akcije “Dah za budućnost” koju je pokrenula Turska sa ciljem da se budućim generacijama ostavi čistiji svijet, u glavnom gradu Srbije danas su zasađene sadnice gorskog javora i hrasta kitnjaka, u prisustvu ambasadora Turske u Srbiji Tanju Bilgica i pomoćnice ministarke za zaštitu životne sredine Biljane Filipović – Đušić, javlja Anadolu Agency (AA).

Akciju je pokrenula Turska sa ciljem podizanja svesti o održivom upravljanju životne sredine, a ove godine u njoj učestvuju ambasade u više od 30 zemalja, uključujući i prijateljsku Srbiju.

Tako je danas u Stepinom lugu počela sadnja sadnica 300 gorskih javora i 700 hrastova kitnjaka sa željom da dve države ostave zdravo okruženje budućim generacijama, a uz pomoć donacije Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Srbiji i podršku “Srbijašuma”.

Sadnice su simbolično zasadili ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic i pomoćnica ministarke za zaštitu životne sredine Biljana Filipović Đušić.

Prema riječima ambasadora, ovo je početak srpske stranice ekološkog projekta, koji je pokrenut na čelu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Tokom kampanje ‘Dah za budućnost’ sadimo sadnice, kako u našoj, tako i u drugim zemljama. Nadam se da će sadnice koje smo zajedničkim naporima ovdje posadili postati simbol dubokih prijateljskih veza i odnosa Srbije i Turske, koji su u usponu”, naveo je on.

Pomoćnica ministarke Biljana Filipović – Đušić zahvalila je Turskoj “na nesebičnoj podršci koju pruža”.

“Veoma je bitno da se sa ovom akcijom pokaže i veoma dobra saradnja između dve zemlje u svim oblastima zaštite životne sredine. Današnjom organizacijom sadnje u okviru projekta ‘Dah za budućnost’ i turska i srpska vlada pokazuju koliko je bitno i važno sačuvati životnu sredinu, koliko je važno pošumiti što više prostora kako bismo na taj način uspjeli da se bar malo izborimo sa efektima klimatskih promjena”, rekla je Filipović – Đušić.

Ona je izrazila očekivanje da će ovakve i slične akcije postati motor i pokretač za sve druge opštine i lokalne samouprave u Srbiji, kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Na čelu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, ambasadori više od 65 zemalja prisustvovaće ceremoniji koja će se održati u Ankari 11. novembra. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Turske obezbijedilo je besplatne sadnice za građane.

U okviru prve akcije održane prošle godine u svim provincijama Turske, posađeno je 3,5 miliona sadnica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,