Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Beograd: Vlada Divljan ispraćen pjesmom i suzama (FOTO)

Prijatelji, kolege i poštovatelji oprostili su se u utorak u Beogradu od muzičara Vlade Divljana, jedne od legendi jugoslavenske i srpske pop-rock scene i vođe nekadašnje skupine Idoli.

Vladimir Vlada Divljan umro je 5. ožujka u 56. godini u Beču, a dvorana “Amerikana” Doma omladine Beograda bila je danas pretijesna za sve koji su se došli posljednji put oprostiti od muzičara koji je svojom osebujnom lirikom i glazbom obilježio jednu epohu pop i rock muzike na ovim prostorima.

Vladu Divljana suzama i pjesmom ispratili su brojni muzičari, glumci, nekadašnji saradnici s kojima je iza sebe ostavio na stotine pjesama koje će ga, kako je rečeno na komemoraciji, nadživjeti.

Na pozornici je stajala velika Vladina slika, a uz obitelj, sinove Stevana i Pavla te suprugu Dinu, u prvim redovima bili su najbliži saradnici i prijatelji, čije su riječi i poruke otkrivale emocije s kojima je nastajala i Divljanova muzika i na kojima je građeno njihovo
prijateljstvo i saradnja.

To su bile najbolje godine naših života. Vrijeme kojeg nikada više neće biti. A u srcu tog vremena bio je Vlada sa svojim drugovima iz podruma u Knez Danilovoj“, evocirao je uspomene Vladin prijatelj glumac Svetozar Cvetković i poručio: “Život Vlade Divljana se nikada neće završiti. Vidimo se, Vladice“.

U dvorani i na balkonu bili su članovi nekadašnjih Idola te muzičari poznatih beogradskih rock i pop skupina Dušan Kojić Koja, Momčilo Bajagić Bajaga, nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, političar Čedomir Jovanović, pjesnik Ljubivoje Ršumović, te članovi sastava Ljetno kino iz Zagreba s kojima je Divljan nastupao.

Muzički urednik i voditelj Studija B Sloba Konjović podsjetio na sve faze stvaralaštva i glazbenu karijeru Vlade Divljana.

Ovdje smo kako bismo proslavili ono što je Vlada ostavio Beogradu. To vrijedi i to će trajati“, rekao je Konjović.

Pjesnik Ljubivoje Ršumović, koji je s Divljanom radio predstavu “Rock’n’roll za djecu” i seriju “Fazoni i Fore” izrazio je sućut svima ocijenivši da je “otišao jedan od najboljih”.

Zagrebački sastav Ljetno kino predvođen Maxom Juričićem izveo je pjesmu “Samo jednu ljubav imam“, a njihov poziv publici da im se pridruži potaknuo je buru emocija i mnogima natjerao suze.

Divljanovi prijatelji su s Ljetnim kinom svirali i “Nebesku temu”, a potom su se pridružili i drugi muzičari izvodeći svojevrsni hommage Divljanu pjesmom “Odnesi me”.

Koja iz Discipline kičme i Bajaga s publikom su otpjevali pjesmu “Rusija” koju je, kako je rečeno, “Vlada najviše volio”.

Nisam mogao ni zamisliti da ću je pjevati u ovakvoj prilici“, rekao je drhtavim glasom Momčilo Bajagić Bajaga.

Uz obitelj, kolege i prijatelje danas su u posljednjem ispraćaju Vlade Divljana na Novom groblju u Beogradu nazočili brojni Beograđani.

Nekadašnji frontmen beogradske skupine Idoli i jedan od vodećih muzičara jugoslovenskog novog vala godinama se borio s teškom bolešću, a umro je 5. marta u Beču. (Agencije/Foto:Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,