Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Ukradena spomen-ploča Bati Živojinoviću

Preuzmite sliku

Spomen-ploča Velimiru Bati Živojinoviću ukradena je sa zgrade u Mileševskoj ulici.

Zamjenica predsjednika Skupštine grada Andrea Radulović, koja je i predsjednica Кomisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, najoštrije je osudila ovaj vandalski čin.

“Najoštrije osuđujem nepoštovanje lika i djela našeg velikog glumca Velimira Bate Živojinovića i vandalizam bezobzirnih vandala koji su krađom spomen-ploče pokazali da im ništa nije sveto. Lopovluk, bezobzirnost i rušenje kulta ličnosti koje su dale nemjerljiv kulturni doprinos prijestolnici, zemlji i regionu, dokazuju da je vandalizam jedini pokazatelj mržnje prema svemu što predstavlja očuvanje tradicije i kulture sjećanja. Nevjerovatna je činjenica da postoje osobe koje u bilo kom trenutku, na bilo koji način žele da ruše, kradu, uništavaju obilježja našeg grada i koje iz nerazumnih i neprihvatljivih razloga uništavaju sjećanje na sve ličnosti koje su svom gradu dale svoj talenat, ljubav, bezgranično se zalažući za razvoj kulture“, navela je Radulović, prenosi Beoinfo.

Prema njenim riječima, Grad Beograd će u saradnji sa Opštinom Vračar i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izraditi novu spomen-ploču Velimiru Bati Živojinoviću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,