Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Prodaje se jedan od simbola prijestonice Srbije, početna cijena 27,4 miliona eura

Preuzmite sliku

Grad Beograd ponudio je na prodaju jedan od simbola prijestonice Srbije – Centar ‘Sava’, po početnoj cijeni od 27,4 miliona eura.

Obaveza kupca će biti da u roku od pet godina izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji objekta, čija ukupna vrijednost ne može biti niža od 50 miliona eura.

Obaveza je i da ne promijeni namjenu Centra “Sava”, odnosno da ostane u funkciji kongresnog turizma.

Prodaja se obavlja prikupljanjem pismenih ponuda koje se dostavljaju do 21. avgusta.

Depozit za učešće u ovoj prodaji iznosi 2,7 miliona eura, što je 10 odsto početne cijene, prenijeli su beogradski mediji.

Centar “Sava” je kongresni, kulturni i poslovni centar namijenjen za raznovrsne multifunkcionalne aktivnosti koji se nalazi u Beogradu.

Izgradnja ovog simbola Beograda trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića, koji je bio i šef konstruktorskog tima.

Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je trebao da bude održan u Centru “Sava”, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Dvoranu je svečano otvorio tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan 11. kongres Saveza komunista Jugoslavije.

Centar “Sava” ima 69.300 metara kvadratnih korisnog i 100.000 metara kvadratnih ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sjedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte.

Ovaj centar bio je domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su OEBS, godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, Šesti UNKTAD, Generalna skupština UNESKO-a, FOREKS-a, FISIT-a, Deveti samit nesvrstanih, te EBRD.

U Centru “Sava” gostovala su najveća imena svjetske umjetničke scene, a u njemu se već godinama održavaju značajne kulturne manifestacije, kao što su FEST, BEMUS i BITEF.

Centar je, takođe, bio domaćin i mnogih značajnih umjetničkih programa i ugostio je velike umjetnike, kao što su Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Montserrat Caballé, Miles Davis, Henryk Szeryng, B. B. King, Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazyi, Johann Strauss orkestar, Moskovski filharmonijski orkestar i Okazu filharmonijski orkestar.

U njemu su, takođe, održani i izbor za mis Srbije, kao i selekcioni festivali za učešće na takmičenju za pjesmu “Eurovizije” pod nazivima “Beovizija” i “Europjesma”, kao i koncerti domaćih muzičkih zvijezda. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,