Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Položen vijenac na mjesto ubistva srbijanskog premijera Zorana Đinđlća

Preuzmite sliku

Članovi Vlade Srbije položili su danas vijenac na mjestu na kojem je na današnji dan prije 20 godina ubijen nekadašnji srbijanski premijer Zoran Đinđić, javlja Anadolija.

Delegaciju Vlade predvodila je srbijanska premijerka Ana Brnabić koja je i položila vijenac na kome je pisalo “Dr Zoranu Đinđiću Vlada Republke Srbije”, nakon čega su se ostali članovi Vlade blago poklonili.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine. Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije srbijanskog društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Zorana Đinđića se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vrijeme te Vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.

Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO-a Milorad Ulemek – Legija.

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića nikada nije otkrivena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,