Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Održano pripremno ročište Osmanu Osmanoviću, izjasnio se da nije kriv

Preuzmite sliku

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je održano pripremno ročište u postupku protiv Osmana Osmanovića, optuženog za ratni zločin na području Brčkog, na kome se on izjasnio da nije kriv, javlja Anadolu Agency (AA).

Osmanović je optužen da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Kako je novinarima rekao Osmanovićev advokat Đorđe Dozet po završetku ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost, Osmanović se izjasnio da ne priznaje nijedno krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Upitan kako ocjenjuje da će teći proces, Dozet je kazao da se nada da će ići brzo.

“Ja se nadam da će ići brzo i da će teći zakonito”, dodao je on.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je u novembru prošle godine na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije, nakon što su protiv njega podnijete krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Potom je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine prijedlog da se institucijama Srbije uputi molba za izručenje Osmanovića jer Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva radi na predmetu koji se odnosi na navedenog osumnjičenog.

Kao razlozi za izručenje u BiH su i to što su: navedeni zločini počinjeni na teritoriji BiH, gdje su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, dokazi i svjedoci također se nalaze u BiH, a i Osman Osmanović je državljanin te zemlje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,