Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd na vodi u gubitku 2,8 miliona eura

Preuzmite sliku

Kompanija Beograd na vodi je u prošloj godini iskazala neto gubitak od oko 2,8 miliona eura. Nakon dvije godine pozitivnog poslovanja ova kompanija koja je 68 odsto u vlansištvu firme Belgrade waterfront iz Abu Dhabija i 32 odsto u vlasništvu Republike Srbije, ponovo se vratila u minus, izvještava list Danas.

Pored toga i dva preduzeća namjenski otvorena za gradnju dvije zgrade, BW Kula i BW Galerija, takođe su zabilježile gubitak. Galerija je bila u minusu 11,5 miliona eura, a Kula 3,5 miliona. Doduše, to je očekivano s obzirom da je Galerija otvorena tek ove godine, a kula se još gradi.

Gubitak od 2,8 miliona eura ipak nije pravi pokazatelj stanja s obzirom da se u građevinarstvu prihodi od prodaje knjiže tek kada se objekat preda kupcu. Kapara koju kupci plaćaju se knjiži kao primljeni avansi. Na kraju prošle godine na računu Beograda na vodi stajalo je blizu 15 milijardi dinara ili 127 miliona eura. Kada će se oni pretvoriti u prihode kompanije zavisi od toga kada će kaparisani stanovi biti završeni.

U svakom slučaju prošle godine Beograd na vodi je zabilježio i skoro tri puta manje prihode nego prethodne dvije godine, od svega 3,8 milijarde dinara ili oko 32 miliona eura. Pretprošle godine to je iznosilo više od 90 miliona eura.

I mada za državu kao suvlasnika kompanije Beograd na vodi ni poslije sedam godina od osnivanja nema konkretnih prihoda, osim posredno preko PDV-a, poreza na imovinu prodatih stanova i ostalih naknada, pošto se dobit stalno ulaže u dalju gradnju, novac ipak nalazi put ka UAE.

Do kraja ove godine dospijeva na naplatu zajam osnivača iz Abu Djabija od 25 miliona eura, a pored toga Beograd na vodi ima prema njemu i obavezu od 3,7 miliona eura. Pored toga kompanija redovno isplaćuje usluge razvoja projekta firmi Eagle hills iz Abu Dhabija. Prošle godine je plaćeno 4,7 miliona eura, a pretprošle 2,5 miliona. U bilansu Beograda na vodi se vodi obaveza prema ovoj firmi od 13,8 miliona eura.

Arhitekta Mahmud Bušatlija ističe da je nezahvalno podvlačiti neku računicu kada projekat još nije završen i komercijalizovan.

– “Prolazni bilans u jednoj godini ne mora ništa da znači. Ako su u prošloj godini iskazani gubici, to ne znači i gubitak na kraju projekta. Možda je neka zgrada završena, a nije prodata. U ovom poslu uvijek postoji vremenska zadrška jer se prvo ulaže u gradnju i opremanje, a tek onda se naplaćuje od prodaje, napominje on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,