Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Na današnji dan prije 18 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić

Preuzmite sliku

Na današnji dan, prije 18 godina, 12. marta, ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine, kao i prethodnih godina, članovi Vlade Srbije, predvođeni sadašnjom premijerkom Anom Brnabić položiće vijenac na mjestu na kom je izvršen atentat na Đinđića, a u 12.25 časova vijence na spomen-ploču položiće i članovi vlade koju je vodio.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu, u Bosni i Hercegovini.

Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda nakon 1945. godine, kao i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vreme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje