Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Milan Dragišić osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo Asima Kavaza u Bosanskom Petrovcu

Preuzmite sliku

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je danas prvostepenu presudu Milanu Dragišiću od četiri godine zatvora za ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti i još dva pokušaja ubistva 20. septembra 1992. godine u Bosanskom Petrovcu, nakon pogibije njegovog brata, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema presudi, nisu dokazani navodi optužnice koja ga je teretila za ubistvo tri civila i pokušaj ubistva još dve osobe.

Nakon što je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu, koja je bila ista kao i ova, Milan Dragišić je danas osuđen za ubistvo prvog komšije Asima Kavaza, koga je ubio automatskom puškom u vojnoj uniformi, nakon što je dovezeno tijelo njegovog brata Dragana Dragišića, koji je poginuo na ratištu kod Bihaća.

 • Također, osuđen je za pokušaj ubistva Asimovog sina Muhameda, kao i za pokušaj ubistva Asmira Lemeša.

  Nakon što je pucao na Asima Kavaza, on je pucao i na njegovog sina Muhameda koji je pritrčao očevom tijelu. Iako ranjen, Muhamed je uspio da pobjegne u dvorište svoje kuće. Dragišić je nastavio dalje niz ulicu kada je uočio Asmira Lemeša, na koga je otvorio vatru, ali je ovaj nepovrijeđen pobjegao.

  Dragišić je oslobođen optužbi za ubistvo dva bošnjačka civila – Safeta Terzića i Eldina Zajkića, kao i pokušaj ubistva Šaćira Hujića.

  Podsjećanja radi, prema optužnici, nakon Lemeša, Dragišić je došao do kuće Šaćira Hujića, a potom u njegovom pravcu ispalio više metaka. Kako je Hujić pobegao u kuću, zadobio je samo povredu ruke.

  Optužnica je navodila i da se Dragišić, u popodnevnim satima istog dana, kolima dovezao do starog hotela “Grmeč” u centru Bosanskog Petrovca, gde je automatskim oružjem ubio Safeta Terzića i Edina Zajkića, koji su u tom trenutku cirkularom sjekli drva. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje