Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Benčić očitala lekciju licemjerima HDZ-a BiH: Onima koji još traže nestale hoćete reći da to nije bio genocid u Srebrenici?

Preuzmite sliku

Na čiju će se stranu svrstati? Onih koji genocide opravdavaju? Kako nas nije sram i pred nama samima, ali i međunarodno biti protiv onoga i što je civilizacijska činjenica? I kako možemo ne samo neosuditi, nego stati na stranu onih koji negiraju genocid? Zločin u kojem je još uvijek 1.200 nestalih maloljetnika!

Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijeve koalicije u hrvatskom Saboru i dugogodišnja aktivistica za zaštitu ljudskih prava, osvrnula se na poteze HDZ-a BiH kada su delegati Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara glasali o zaključku, koji je predložio Klub srpskog naroda, a kojim se traži da “oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, istu i ponište”.

Ona je istakla da je sramotno da su opet predstavnici HDZ-a BiH digli ruku protiv zabrane negiranja genocida BiH, kao u aprilu kada su glasali protiv izmjena kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida.


Svoje izlaganje počela je činjenicom da se u Hrvatskoj još uvijek traga za 1.800 nestalih osoba i to se smatra prioritetom vanjske i unutrašnje politike Hrvatske. Međutim, odnos prema nestalima u drugim zemljama, pod istim okolnostima je suprotan.

“I građani u BiH još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici. Uglavnom se radilo o starijim maloljetnicima. U vrijeme nestanka neki od njih su bili 15-godišnjaci i 16-godišnjaci. I što će HDZ BiH govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici? Da to nije bio genocid? Hoće im to reći? Hoće im to poručiti Dragan Čović?“, bila je izričita.

Bečić je upitala na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u BiH, poznat po počasnom doktoratu Sveučilišta u Zagrebu, poznat po nesrazmjeru imovine i prihoda koje ima, poznat po svemu onome po čemu je poznat i HDZ u Hrvatskoj?

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje