Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Belivukov klan “prljavi” novac ulagao u nekretnine

Preuzmite sliku

Veliki dio prihoda koje je kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića ostvarivala na ilegalan način, ulagan je u nekretnine, a finansijskom istragom utvrdiće se odakle taj novac potiče i na koji način je stečen, imajući u vidu da „legalna primanja“ koja su članovi grupe prijavili svakako nisu dovoljna za pokrivanje njihovih realnih troškova.

Na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal, Veljko Belivuk je ranije ispričao da u svom vlasništvu ima automobil marke „škoda superb“ 2016. godište, dok njegova supruga posjeduje stan u Beogradu, u Ulici Živka Davidovića, veličine 83 kvadrata, u kojem žive. Supruga je zaposlena u rentacar agenciji, dok Belivuk radi u podrumu pića, i kao koordinator mjesečno zarađuje 60.000 dinara, navodi se u optužnici u koju je Nova.rs imala uvid.

Za razliku od njega, Miljković je nezaposlen i neprijavljeno boravi u kući koja se vodi na njegovog oca Milorada u Čačanskoj ulici.

Za Belivuka 70 ljudi pralo pare

Velelepni objekat u Čačanskoj ulici, na kom se i dalje vrše građevinski radovi, navodno je bilo sjedište kriminalne grupe, a zbog svojih karakteristika i veličine, mnoge je podsjetilo na kuću u Šilerovoj ulici, gdje je nekada boravio „zemunski klan“. Građevina je opasana visokim zidinama sa modernim sistemom video-nadzora.

 • Odakle Belivuku i Miljkoviću novac za izgradnju takve kuće, ili, pak, Miljkovićevom ocu, na kog se vodi, jedan je od pravaca kojima će ići finansijska istraga, jer je jasno da takvu imovinu nije moguće ostvariti prihodom od 60.000 dinara mjesečno.

  Međutim, zamršeni pipci hobotnice koju predstavlja Belivukova imovinska karta sežu i do drugih poslova kojima se, kako se sumnja, bavio. Odavno je poznato da je Belivuk držao obezbjeđenje u beogradskim klubovima, a postoje osnovane sumnje da je novac od prodaje narkotika i reketa ulagao i u fudbalske klubove, odnosno fudbalere, skupocene satove, koji su zaplijenjeni prilikom hapšenja, i firme, poput rentakar agencije, u kojoj je bila zaposlena njegova supruga. Podaci iz optužnice pokazuju i da se nisu libili da svojim žrtvama doslovno otimaju imovinu, kao što su to učinili u slučaju Zdravka Radojevića, kom su oduzeli šest automobila nakon što su ga kidnapovali i odvezli u kuću u Ritopeku.

  O tome je u svom svjedočenju govorila Radojevićeva supruga kao o organizovanoj akciji.

  Ne treba zaboraviti ni da je direktor policije ranije rekao da se sumnja da je 70 osoba pralo pare za Belivuka, te da je na policiji sada da presječe kanale i dokaže da je novac stečen trgovinom narkoticima.

 • Oduzimanje imovine

  Finansijska forenzičarka Miroslava Milenović, govoreći ranije o tome na koji način će taj dio posla biti urađen, rekla je da je pitanje da li slijedi finansijska istraga te osobe ili kontrola tokova novca koji su bili pod direktnom kontrolom uhapšenih.

  “Pretpostavimo da se misli da će se otvoriti finansijska istraga protiv te osobe. To zapravo znači da se utvrdi šta sve posjeduje, da li je zaposlen, kakav mu je stil života. Utvrđuje se da li osoba ima novca na računima u zemlji, da li posjeduje imovinu, pokretnu ili nepokretnu, da li je posjeduje njegova familija…“, ispričala je u ranijem razgovoru Milenovićeva i pojasnila da se istraga može proširiti i na druga lica i države, te da je slijedeći korak oduzimanje imovine.

 • Navela je i da na „tapetu“ mogu da budu i sportski klubovi ako su finansijski sarađivali sa njim.

  “Ako nije u pitanju finansijska istraga osobe, već ispitivanje i praćenje tokova novca radi otkrivanja svih počinilaca i umješanih lica, onda pretpostavljam da će se analizirati poslovanje sportskih klubova, vladinih i nevladinih organizacija koje su dolazile u finansijske aranžmane, kontakte sa osobom koja je pod istragom”, rekla je Milenovićeva i dodala da imovina može biti privremeno, odnosno, poslije presuđenja, trajno oduzeta, piše Nova.rs.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje