Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Belivuk: Grupa “Principi” nastala za potrebe i po nalogu predsjednika Vučića

Preuzmite sliku

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe kojoj se na teret stavljaju najteži zločini, pred tužiocem dao je izjavu 7. februara, a tom prilikom iznio je odbranu povodom proširenja istrage za još dva ubistva – likvidacije Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Kako portal Nova.rs ekskluzivno otkriva, Belivuk je tom prilikom negirao ubistva, rekavši da je navijačka grupa “Principi” nastala za potrebe i po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Belivuk je najprije negirao izvršenje zločina, a tužilaštvo je ranije podrobno objasnilo na koji način i gdje su se likvidacije desile. Riječ je o muškarcima koji su se dugo vodili kao nestali, a pretpostavljalo se da su žrtve ovog klana.

“Što se tiče ovih novih proširenja koja su stigla, želim da kažem da krivična djela niti sam vršio, niti učestvovao u njima, niti su mi poznata. Što se tiče ovog ostalog, osnivanje kriminalne grupe, znači ja moram po posljednji put da navedem da mi nismo bili organizovana kriminalna grupa, nego navijačka grupa. Navijačka grupa koja je nastala izlaskom mene i Miljkovića iz pritvora za potrebe i po nalogu Aleksandra Vučića. Ja sam više puta govorio šta smo mi radili i za sve to sam naveden lažovom na televiziji više puta od strane tog istog Aleksandra“, rekao je Belivuk na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK) 7. februara 2022. godine.

“Bivši inspektor bio Trojanski konj”

U iskazu pred tužiocem, Belivuk je najprije govorio o Božidaru Stoliću, bivšem inspektoru SBPOK, kome se sudi za odavanje službenih tajni. Vođa klana, koji se tereti za najteža krivična djela, istakao je da je tužilaštvo imalo namjeru da Stolića ubaci u njihov proces i navodno iskoristi kao adut protiv njih.

“Znači, ja sam odmah na početku rekao za Stolića da je on ubačeni element, “Trojanski konj”, da on ne da nema veze sa nama, nego je samo ubačen tu kako bi bio naučen šta treba da kaže, da poslije dva tri mjeseca on pukne, potpiše sporazum i ode kući – ode kući, dobije neko mjesto u nekoj ambasadi preko. Međutim, šta se dešava? Stolić izlazi, pravi grešku, pada sa onim stručnjakom iz BIA, one BIA (Bezbjednosno-informativna agencija) koja je nekorumpirana totalno, ne radi nikakva krivična djela i sa bratom člana “Zemunskog klana”. E zbog toga više ne može Stolić da bude dio moje grupe, jer se ne slažemo nekako kako ide po tim policijskim papirima sa Zemuncima, i onda se odvaja proces. Ja bih vas zamolio da se Stolić stavi kod nas u proces, nemam nikakav problem. Ja bih vas zamolio da sjedi između mene i Miljkovića, mi baš volimo konje”, rekao je Belivuk u iskazu pred tužiocem.

Belivuk: Sitnice koje sam radio za državu

Vođa kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja sedam likvidacija potom se, iz zasad nepoznatih razloga, dotakao generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića.

“Dalje, rekao sam tada isto da Zvezdan Terzić nam je detaljno objasnio kako će da mu zastari kazna zatvora, tj. ne zatvora nego presude. Kako neće moći uopšte ikakva presuda da se donese zato što će mu biti odlagano, zakazivano na duge rokove, da će se mijenjati sudije. Tada sam detaljno objasnio one sitnice koje smo radili za državu, skandiranja, zaštita gay parade i slično, paljenje baklji, ono spontano spuštanje s krovova u vrijeme policijskog časa, “Đilase lopove”, i odmah da kažem, s Đilasom nemam ništa, ne podnosim ga organski, da ne bude da njega nešto branim. Sve sam to rekao i onda je izašao on i njegovi poltroni na televiziji i rekli da ja lažem”, izjavio je Belivuk pred tužilaštvom i dodao:

“Prije neki dan sam u novinama pročitao i da tužilaštvo kaže da ja lažem, samim tim što je donijeta naredba neka za prekidanje postupka protiv njega i Vulina. Podnijeli su oni potiv sebe, kako znaju zašto ih ja teretim? MIljković i ja nijednog trenutka nismo saslušani.

Ističe kako je “vlast uplašena za ono što mogu da kažu”.

“Od 2011. sam tu radio za njih, završavao poslove, čuo, vidio, pa neka se sjete šta sam čuo i vidio i učestvovao vezano za najteža krivična djela”, istakao je pred tužiocem.

O Vulinu i “škaljarskom klanu”

Belivuk se tokom iskaza osvrnuo i na ministra policije Aleksandra Vulina, te da nadležni nastoje da predstave da je od pada njihovog klana smanjena stopa kriminala. Istakao je da je, a kako tvrdi u iskazu, došlo do promjene grupe koja sarađuje s državom.

“Za tih godinu dana postiglo se dosta, na primjer, umjesto nas koji smo sarađivali s državom, sada sarađuje “škaljarski klan” iliti Filip Korać, saradnik BIA i Interpola i Jovan Vukotić. Uspjelo se da sve istrage od kada je Vulin na mjestu ministra policije protiv “škaljarskog klana” obustave, rekao je Belivuk. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje