Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Belgijski ovčar ‘Johnny’ raskrinkao penzionera zvaog ‘Haš’ vođu narko bande iz Metkovića

Preuzmite sliku

Nakon što je u srijedu na području Metkovića policija provela akciju u kojoj je uhapšeno nekoliko osoba pod sumnjom da su krijumčarile drogu u sklopu zločinačke organizacije, na ispitivanje u splitski USKOK u četvrtak je privedeno troje uhapšenih.

Kako piše Slobodna Dalmacija, prvoosumnjičeni je Mate J. (59), zvani Haš, bivši ugostitelj, a danas penzioner iz Metkovića. Drugi u lancu je njegov sugrađanin Robert G. (44), a tu je i Matina supruga Sanja J. (55). Četvrti član grupe je 50-godišnji Andrea M., državljanin Italije koji se od sredine prošle godine nalazi u istražnom zatvoru u Dubrovniku. Na osnovu prvih prikupljenih informacija može se zaključiti da je dilerski lanac “pukao” zahvaljujući njuhu policijskoga dvogodišnjeg belgijskog ovčara Johnnyja.

 • Sumnja se da su krijumčarenjem kokaina zaradili oko 4,2 miliona eura, koje je onda vođa skupine podijelio ostalima prema “zaslugama” i ulozi u organizaciji.

  Išlo se preko Ploča

  Nakon višemjesečnog provođenja tajnih mjera nadzora, USKOK sumnjiči Haša da je povezao ostale u zločinačku organizaciju radi nabave većih količina kokaina i njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče. Mate J. je, po sumnjama istražitelja, nabavljao drogu od nepoznatih osoba te je davao Robertu G., koji ju je sakrivao u svojoj kući u Metkoviću.

  Tamo su je pakovali i pripremali za prodaju kupcima, među ostalim i prije uhapšenom državljaninu Italije. On je drogu preuzimao u Metkoviću i Opuzenu te je vozio u svome Mercedesu talijanskih registracijskih oznaka, u posebno prerađenom skrovištu, do kupaca u Italiji. Sanja J. osumnjičena je da je mobitelom prenosila poruke svoga supruga Robertu J. u vezi s primopredajom kokaina Talijanu.

  Najstarijeg člana skupine sumnjiči se da je u martu prošle godine, preko nepoznatih osoba, organizirao dolazak najmanje 146 kilograma kokaina u jednom kontejneru u luku Ploče, te se pobrinuo da taj, drogom nakrcani kontejner, završi u Metkoviću, u kući drugoosumnjičenog Roberta.

  USKOK je utvrdio da je on u nekoliko navrata prodao raznim kupcima, vjerojatno na području Dalmacije, ukupno 60 kilograma droge, dok je Talijan u dva navrata uzeo ukupno 42 kilograma, koje je trebao prodati na zapadnoeuropskom tržištu. Pola od toga je sredinom lipnja prevezao u Italiju, a desetak dana poslije je s drugom polovicom u vozilu “pao” na području Baćine.

  Istražni postupak

  Tada je dubrovačko-neretvanska policija saopćila da je uhapšen 49-godišnji državljanin Italije prilikom kontrole policije i hrvatske carine na Jadranskoj magistrali. Drogu koja je bila upakovana u 11 paketa i skrivena ispod suvozačeva sjedišta, u rutinskoj kontroli vozila nanjušio je službeni policijski pas za detekciju droge Johnny, koji je reagovao na području suvozačeva sjedišta.

  Policija je tada procijenila da je ulična vrijednost zaplijenjenoga kokaina između 2 i 2,5 miliona eura. Vještačenjem je utvrđeno da je zaplijenjeni kokain vrlo visoke čistoće, navodno čak veće od 75 posto.

  U tom je slučaju protiv njega u toku postupak pred Općinskim sudom u Metkoviću, gdje je sredinom decembra 2020. godine potvrđena optužnica za krijumačarenje i preprodaju narkotika, za što je predviđeno od jedne do 12 godina zatvora.

  Očekuje se da USKOK, nakon što ispita osumnjičene, sucu istrage splitskoga Županijskog suda podnese zahtjev za određivanje istražnog zatvora, o kojem bi se trebalo odlučiti u petak.

  Daira Barović, zamjenica ravnateljice USKOK-a, podnijela je sucu istrage Županijskog suda prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvoje privedenih.

  Mate M. i supruga ‘istrenirali‘ se na cigaretama

  Zanimljivo je da su novine prije desetak godina pisale o još jednom USKOK-ovu razbijanju krijumčarske grupe kojoj je, sumnjalo se, na čelu bio također Mate J., međutim tada se radilo o navodno velikim kolilčinama cigareta. I tada je među 14 osoba bila prijavljena i Matina supruga, a cijela je skupina bila krivično prijavljena zbog udruživanja u svrhu počinjenja krivičnog djela, krivotvorenja isprava i izbjegavanja carinskog nadzora, kao i povrede industrijskog vlasništva.

  Procjenjivalo se da je državni budžet oštećen za više milijuna kuna.

  Ni pola godine kasnije mediji su zabilježili da je Matu uhitila omiška policija dok je u svojoj Toyoti land cruiser prevozio 325 šteka cigareta s natpisom “for export only”, 125 šteka s nadzornom markicom Ministarstva financija RH, 50 šteka s markicama Crne Gore i sto šteka s markicama Srbije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje